U Subotici obeležen Dan pobede nad fašizmom 1Foto: Natalija Jakovljević

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeleženi su danas, 9. maja, na Trgu Žrtava Fašizma, u organizaciji Gradskog odbora SUBNOR-a i Lokalne samouprave Subotica.

„Danas se obeležava 77 godina od pobede nad fašizmom, najvećim zlom 20. veka. Moramo se pokloniti ljudima koji su dali svoje živote, položiti cveće i znati da je to bio najkrvaviji rat u 20. veku, u kome je učestvovalo 80 odsto populacije, 61. svetska država, a život je izgubilo više od 50 miliona ljudi“, rekao je sekretar SUBNOR-a grada Subotice Nikola Ivošević.

On je poručio da je naša obaveza da to prenesemo i na mlađe generacije, i da se to više nikada ne ponovi nikome.

„I da više ne učestvujemo ni u kakvim ratovima, nego da gradimo slobodu i mir, da idemo napred, da ne budemo fašisti nego socijalisti koji se bore za pravo, pravdu, za ljubav, i da tako školujemo decu i omladinu“, navodi Ivošević.

U Subotici obeležen Dan pobede nad fašizmom 2
Nikola Ivošević, foto: Natalija Jakovljević

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, rekao je da je više od milion građana tadašnjeg Sovjetskog saveza dalo svoje živote kao zalog za istorijski 9. maj i pobedu koja će doći 1945. godine.

„Mržnja, antisemitizam i rasizam nisu uspeli da pokore svet, a tome su doprinos dali i borci subotičkog partizanskog odreda i svi oni koji su do konačne pobede podrivali okupatorsku vlast u našem gradu“, kazao je Bakić.

U Subotici obeležen Dan pobede nad fašizmom 3
Stevan Bakić, foto: Natalija Jakovljević

On je takođe i poručio da te strašne dane nikada ne smemo zaboraviti.

„Deveti maj je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta, a najviše onih kojih su za slobodu najviše žrtvovali“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, „mi u Srbiji znamo da je antifašizam vezivno tkivo Evrope, da njegovo devalviranje i negiranje nije ni moralno, ni održivo“.

Član SUBNOR-a grada Subotice, Aleksandar Toković, poručio je mladima da se odvajaju od svoje istorije, da čuvaju svoje mitove i legende i da se sećaju važnih datuma.

U Subotici obeležen Dan pobede nad fašizmom 4
Aleksandar Toković, foto: Natalija Jakovljević

Nakon polaganja venaca na Spomeniku žrtvama fašizma, venaci su položeni i u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari