U subotu 23. marta međunarodna akcija "Sat za planetu Zemlju" 1Foto: Shutterstock/Anton Balazh

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je danas građane da se u subotu, 23. marta, u 20:30 odazovu globalnoj akciji „Sat za planetu Zemlju“ i ugase svetla kako bi skrenuli pažnju donosiocima odluka, poslovnom sektoru i svojim sugrađanima na to da im je stalo do očuvanja naše planete.

Ta akcija još od 2007. godine „zamračuje“ brojne svetske znamenitosti poput Opere u Sindeju, Statue Hrista u Rio de Ženeiru, sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku, katedrale Notr Dam u Parizu, zidina u Dubrovniku, Petrovaradinske tvrđave, zgrade Prve kragujevačke gimanzije u Kragujevcu, kao i mnoge druge, navodi se u saopštenju WWF.

U Srbiji ta akcija se sprovodi od 2009. godine, a broj gradova koji u njoj učestvuju raste iz godine u godinu.

Protekle godine je više od 70 srpskih gradova i opština isključilo svoju javnu rasvetu ili rasvetu na kulturnim i istorijskim zamenitostima.

„Sat za planetu Zemlju“ obeležava se u više od 190 zemalja i teritorija, a kako se globalna biološka raznovrsnost smanjuje zastrašujućom brzinom, akcija će i ove godine biti usmerena na delovanje u smeru biodiverziteta i prirode, a samim tim i uloge ljudi u ekosistemu, tvrde iz WWF.

„Rešili smo da na neki način planeti Zemlji vratimo deo onoga što uzimamo. Iako je ovaj, jedan sat izuzetno važan za razvijanje svesti o problemima gubitka prirode, WWF Adria želi da traje duže. Da se makar malo odreknemo svog komfora zarad opstanka svih drugih živih bića na planeti“, navela je Aleksandra Ugarković iz WWF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari