U svetu 2003. ubijeno 36 novinara, 20 godina kasnije situacija za medijske radnike još nepovoljnija 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sedištem u Njujorku, u 2003. godini ubijeno je 36 novinara. Tada su novinari najviše stradali u ratu u Iraku, kada je 13 novinara ubijeno dok su izveštavali o tamošnjem ratu, pisao je Danas pre 20 godina.

Te godine, osim smrti u Iraku, petoro novinara ubijeno je na Filipinima zbog praćenja lokalne korupcije ili kritikovanja zvaničnika. Iste godine ubijeno je dvoje novinara u Rusiji, a jedan u Belorusiji.

Za razliku od 2003. godine kada je u oblasti Izraela i Palestine ubijeno dvoje novinara, u 2023. je na istoj terirotiji ubijeno čak 64 novinara zbog rata u tom delu Azije. U celom svetu 2023. godine bilo je ukupno 79 slučajeva ubistava novinara kod kojih je motiv ubistva potvrđen prema CPJ.

Ostalih 15 ubistava su bila u Ukrajini, Libanu i Kamerunu sa po dva ubistva, zatim u Avganistanu, Indiji, Bangladešu, Filipinima Sjedinjenim Američkim Državama, Haitiju, Sudanu i Lesotu sa po jednim slučajem ubistva novinara.

U Evropi je tako prethodne godine bilo dva ubistva novinara, i u oba slučaja uzrok smrti je bio rat, za razliku od 2022. kada je bilo 13 slučaja smrti novinara, takođe svi u ratu u Ukrajini.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji od 2003. do danas je ubistvo albanskog novinara iz 2005. godine, Bardila Ajetia, koji je izveštavao za dnevne novine Bota Sot.

Na novinara su iz automobila pucali nepoznati atentatori dok je išao ka Prištini. Ajeti je pao u komu i preminuo u bolnici u Milanu u Italiji, gde je bio prebačen. Slučaj ubistva nikada nije konačno razrešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari