U svim osnovnim školama danas testiranje četvrtaka i sedmaka 1Foto: Beta (arhiva)

Svi učenici četvrtog i sedmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas će učestvovati u nacionalnom testiranju koje organizuje Ministarstvo prosvete.

Učenici četvrtog razreda rešavaće godišnje testove znanja sa pitanjima iz maternjeg jezika, matematike i prirode i društva dok će sedmaci raditi probno testiranje iz jednog od pet predmeta koji se inače polažu na kombinovanom testu u sklopu završnog ispita.

– Ministarstvo prosvete je u cilju utvrđivanja stepena ostvarenosti standarda postignuća, odnosno obrazovnih standarda za kraj prvog ciklusa obaveznog obrazovanja i vaspitanja, pokrenulo inicijativu za izradu godišnjeg testa za testiranje znanja učenika četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2021/2022. godini. Testiranje je, između ostalog, usmereno na unapređivanje sistema samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada ustanova, unapređivanje sistema i procesa za praćenje napredovanja učenika, kao i na izradu koncepta ocenjivanja koji postavlja učenje u centar evaluativnih aktivnosti nastavnika – kažu za Danas u Ministarstvu.

Probno testiranje u sedmom razredu se, kako napominju, odnosi se na izradu trećeg, kombinovanog testa, gde se učenici, a na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeljuju za predmet iz kog će rešavati test. Predmeti između kojih se opredeljuju na probnom testiranju su: fizika, hemija, biologija, geografija i istorija.

Svrha ovog testiranja je da učenici steknu uvid u svoje znaje i u strukturu mogućeg budućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda.

Testiranje za oba razreda počinje u 12 sati, a učenici će imati 90 minuta da reše zadatke.

Testove je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kako je Danas pisao, rezultati koje budu pokazali sedmaci se neće ocenjivati, dok učitelji mogu četvrtacima da upišu ocenu ako je, kako stoji u uputstvu, to u najboljem interesu učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari