U Tekiji završeno nezvanično svetsko prvenstvo u lovu soma bućkom 1Foto: J. B. K.

Ribarska varošica na obali Dunava, minulog vikenda je bila stecište „bućkaroša“ – kako ribolovaca iz zemlje i inostranstva koji su došli na megdan brkatom predatoru dunavskih dubina, tako i onih koji godinama dolaze u Tekiju da bi uživali u tradicionalnoj manifestaciji „Zlatna bućka Đerdapa“.

Tekija se poodavno prepoznaje po somovijadi, a neizostavni deo „Zlatne bućke“ je i Jovica Vojimirović poznatiji kao Joca Krofna koji svojim šnajderskim santimetrom veo već 35 godina meri ulovljene somove. Ove je godine Joca Krofna izmerio 44 soma koliko su 52 alasa iz 21 grada iz Srbije, Mađarske, Republike Srpske i Italije, nakon dva dana i 12 sati provedenih na vodi, doneli na merenje. Nisu svi imali podjednako sreće, jer se na obalu sa vode praznih čamaca bez ulova vratilo 16 od 26 posada. Ukupan ulov bio je težak 155,8 kilograma i organizatori kažu da je ulov čak bolji od očekivanog, budući da u ovo vreme riba slabo „radi“. Domaći teren, bućkalo se od potopljenog ostrva Ada Kale do Hajdučke vodenice, nije bio presudan jer su osim Tekijanaca dobrim plasmanom mogli da se pohvale i gosti sa strane. Šapčanin Branislav Stanković i Tekijanac Petar Jonović su ulovom osam somova ukupne težine  39,7 kilograma sebi obezbedili titulu pobednika 35. „Zlatne bućke“. Samo soma manje, sedam, ulovili su Ištvan Bata iz Martonoša  i  Žarko Čekerdžin sa Pala, ali je njihov ulov bio upola lakši i iznosio je 16,7 kilograma, a višestruki pobednici tekijanske somovijade, Goran i Zoran Milivojević iz Kladova morali su da se zadovolje trećim mestom koje im je obezbedio ulov šest somova teških 1,8 kilograma. Som rekorder ove godine bio je dug 111 santimetara i težak 13,5 kilograma,a ulovili su ga Branislav Petrović iz Velike Vrbice i Dejan Jonović iz Beograda. Inače, som manji od 60 centimetara ne ulazi u konkurenciju i vraća se u vodu, staro je pravilo ovog tradicionalnog nadmetanja.

Bućka je inače drevni alaski alat, drvena ili metalna palica dužine oko 50 cm sa zaobljenim krajem kojim se ravnomerno udara po površini vode i time proizvodi neobičan zvuk. Taj zvuk pokreće soma iz dubine ka površini vode gde ga čekaju specijalno pripremljeni mamci: rovci, gliste, pijavice, durdubaci i slično. Po hroničarima ribarenja na Dunavu preteča bućke bila je vojnička manjerka jer se prilikom pranja ove posude na reci, stvarao sličan zvuk koji je iritirao soma. Bućkanje se kao vrsta ribolova odomaćilo na području Đerdapa pa su se Tekijanci 1984. godine dosetili da od prastarog načina ribarenja naprave jedinstvenu ribolovno-sportsku i privredno-turističku manifestaciju koja je minulog vikenda održana 35. put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari