Ustavni savet Francuske, koji između ostalog ima i ulogu izborne komisije, posle pregleda podnete dokumentacije i 500 neophodnih potpisa 19. marta uveče prihvatio je 12 kandidata koji će učestvovati u prvom krugu predsedničkih izbora 22. aprila. Na rešenje Ustavnog saveta ne postoji mogućnost prigovora.

Ustavni savet Francuske, koji između ostalog ima i ulogu izborne komisije, posle pregleda podnete dokumentacije i 500 neophodnih potpisa 19. marta uveče prihvatio je 12 kandidata koji će učestvovati u prvom krugu predsedničkih izbora 22. aprila. Na rešenje Ustavnog saveta ne postoji mogućnost prigovora. Od 12 kandidata samo četvoro, prvih navedenih, imaju šanse da se nađu u drugom izbornom krugu 6. maja.
Kandidati su: Nikola Sarkozi (vladajuća stranka Ujedinjeni narodni pokret), Segolen Roajal (Socijalistička partija), Fransoa Bajru (Unija za demokratsku Francusku), Žan-Mari Le Pen (Nacionalni front), Mari-Žorž Bife (Komunistička partija), Dominik Vojne (Zeleni), Olivije Bezanseno (Liga revolucionarnih komunista), Arlet Lagijeri (Radnička borba), Žerar Šivardi (Partija radnika – trockista), Žoze Bove (antimondijalista, nepartijski kandidat), Filip d’Vilije (Pokret za Francusku) i Frederik Niuz (stranka lovaca i ribolovaca).
Od 20. marta do 20. aprila, kada nastupa izborna tišina, meriće se vreme prisutnosti svih 12 kandidata u medijima, s tim da svi kandidati moraju biti podjednako zastupljeni. Na taj način se gotovo onemogućava međusobno sučeljavanje kandidata do drugog kruga glasanja, kada će ostati samo dva kandidata, jer je praktično nemoguće da svih 12 učestvuje jednovremeno.
Pored toga svim kandidatima, bez obzira na to koliko glasova dobiju, država isplaćuje troškove kampanje do iznosa od 800 hiljada evra, a onima koji u prvom krugu osvoje najmanje pet odsto, država pokriva troškove kampanje do iznosa od osam miliona evra, pod uslovom da imaju računima pokrivene troškove i da se oni zaista odnose na izbornu kampanju. Dva kandidata koji se nađu u drugom krugu mogu da potroše dodatnih dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari