Na teritoriji opštine Trstenik primećena je u proteklom periodu pojava sušenja četinarskog i listopadnog drveća.

Tim povodom predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić, član opštinskog Veća zadužen za ekologiju Radoslav Vidaković i referent za ekologiju pri opštinskoj upravi Danica Batoćanin obišli su teren da bi izvideli situaciju i utvrdili dalje korake.

– Na prostoru naše opštine i čitavog jugoistočnog Balkana uočen je problem sušenja četinarskog i listopadnog drveća. Istraživanja su pokazala da su uzroci ovome klimatske promene, usled povećanja temperatura u letnjem periodu za dva, a u zimskom za dva do tri stepena, zatim smanjenje padavina za pet do 15 odsto. Sve to dovodi do smanjenja vlage u zemljištu, pojave patogenih bakterija, najezde štetnih insekata, otežane reprodukcije, a samim tim i do sušenja šuma – rekla je Batoćanin.

„S obzirom da nadleštvo nad šumama ima Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odsek za šumarstvo i lov, predstavnici naše opštine će uputiti zahtev inspekciji sa sedištem u Kraljevu, pošto je za područje Raškog i Rasinskog okruga nadležno ovo odeljenje, za izlazak na teren i preduzimanje daljih koraka“, dodala je Batoćanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari