U UKC Niš nedostatak radiologa: Rezultati čitanja magnetne rezonance dojke kasne i po mesec dana 1Foto: Beta/Saša Đorđević

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš pacijentkinje čekaju duže od mesec dana da im se pročitaju rezultati magnetne rezonance dojki jer ova ustanova, najveća južno od Beograda, koja pokriva 2,5 miliona potencijalnih pacijenta, nema dovoljan broj radiologa koji čitaju tu vrtu nalaza.

U UKC “priznaju” da postoji kašnjenje, ali obećavaju brzo rešenje problema.

“Prvo su mi zakazali magnetnu rezonancu za dve nedelje. Onda sam ‘našla vezu’, pa su mi magnet uradili za četiri dana. Ali, sad čekam duže od mesec dana da mi pročitaju rezultat, jer je ‘veza’ u međuvremenu otišla na godišnji odmor. Kad pozovem, odgovaraju da ‘snimak nije pročitan’ i ne znaju kada će to biti. Već sam u panici, jer imam kvržicu na dojci, a na ‘magnet’ se šalju oni kod kojih postoji sumnja u ozbiljniji problem. Možda gubim dragoceno vreme za lečenje”, kaže za Danas Maja R. iz niškog naselja Durlan.

Ona kaže da se čim je napipala kvržicu na dojci obratila izabranom lekaru, pa ginekologu, te u Domu zdravlja uradila ultrazvuk, koji je pokazao “nejasan rezultat”, pa dobila uput za magnetnu rezonancu.

„Od prvog pregleda do danas prošlo je duže od dva meseca, a ja još uvek ne znam dijagnozu, što je nedopustivo“, dodaje.

U upravi niškog UKC kažu da je razlog za ovakvo kašnjenje mali broj radiologa koji čitaju snimke magnetne rezonance dojke, koji inače postoji na nivou čitave države.

Oni kažu da je pritom „napravljena svojevrsna gužva jer mnoge pacijentkinje zbog epidemije koronavirusa tek sada dolaze na preglede“, ali da će problem biti prevaziđen.

“Zaposleni u Centru za radiologiju UKC Niš čine sve kako bi rezultati bili u što kraćem roku izdati pacijentima. Donedavno je magnet dojke u Centru za radiologiju UKC Niš, čitao samo jedan specijalista radiologije, a odnedavno to rade tri lekara. U narednom periodu, za dijagnostičku metodu magnetna rezonanca dojke biće osposobljeno još lekara koji su trenutno na dodatnoj edukaciji”, rekli su u upravi UKC za Danas.

Oni su kazali da UKC, inače, ima dovoljan broj specijalista radiologije i lekara na specijalizaciji, a da je „određeni broj mladih lekara koji su zahvaljujući programu zapošljavanja države i Ministarstva zdravlja nedavno dobili posao, upravo radiologiju uzeli za dalju specijalizaciju“.

U Centru za radiologiju UKC ne postoji lista čekanja ni za jednu dijagnostičku metodu, odnosno snimanje magnetnom rezonancom bilo kog organa, dodali su.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari