Pokvarena magnetna rezonanca u novom UKC Niš, ne saopštava se kada će ponovo raditi 1Foto Beta/Saša Đorđević

Aparat za magnetnu rezonancu u novom Univerzitetkom kliničkom centru Niš ne radi zbog kvara od kraja prošlog meseca, potvrdili su danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

U upravi UKC nisu naveli koji kvar je u pitanju i kada će biti otklonjen, tvrde da se dijagnostički pregledi na magnetnoj rezonanci “uredno obavljaju” na drugom aparatu, u starom delu UKC, ali da su ipak obavestili okolne zdravstvene ustanove da svoje pacijente upućuju u druge zdravstvene centre.

Pacijenti su, međutim, za Južne vesti kazali da se niko nije potrudio da ih obavesti da ne dolaze na već zakazana snimanja, a da magnetna rezonanca ne funkcioniše ni u starom delu.

“Kada će biti popravljeno? Ne zna se. Šta da radimo? Zovite telefonom i raspitujte se. Jednog dana biće popravljen. Da li možemo na magnet u starom delu KC? Njemu je pokvaren deo koji meni treba za snimanje, tako da ne može”, pisali su oni tom portalu.

U upravi UKC su saopštili da su nakon obaveštenja njihove tehničke službe o kvaru magnetne rezonance u novoj zgradi UKC “uredno i promptno” obavestili Ministarstvo zdravlja i “nadležne”.

“Očekujemo da nakon odobrenja sredstava za popravku taj aparat vrlo brzo bude ponovo u funkciji i na usluzi svim pacijentima koji gravitiraju ka niškom UKC”, naveli su oni.

Pritom su naglasili da aparat za magnetnu rezonancu u starom delu UKC “potpuno normalno funkcioniše” i “svi pacijenti koji imaju zakazane termine obavljaju preglede po već unapred utvrđenom rasporedu”, zbog čega zdravstveni radnici u Centru za radiologiju “rade u tri smene”.

Magnetna rezonanca u novom delu UKC nabavljena je 2017. godine na spornom tenderu po ceni od 1,6 miliona evra, a prvi put se pokvarila već 2018, pa potom još nekoliko puta.

Zbog njenog unošenja i instaliranja privremeno je bio srušen zid tek izgrađenog novog UKC.

Garancija za njenu popravku je, po ranijim informacijama iz uprave, istekla 2019. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari