U Užicu novi semafori, elektronski usporivači brzine i vibro trake 1Foto: Ana Milošević

Osim semafora u Ulici Dimitrija Tucovića, na potezu od Carine prema Sarića Osoju i u Krčagovu postavljeni su elektronski usporivači brzine. Vibro trake postavljene su kod Medicinske škole i Ulici Miloša Obrenovića u Krčagovu.

Cilj ovih novina je povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, ubrzanje toka saobraćaja i smanjivanje gužvi, a kako ističe Slobodan Šiljković, član Gradskog veća za saobraćaj, veliki broj vozača apelovao je da se semaforska signalizacija postavi upravo na pešačkom prelazu kod “Zdravljaka” na glavnoj ulici.

-Ukazivali su na veliki broj pešaka koji se neorganizovano kreću. Pešaci nisu bili sigurni da li da sačekaju ili krenu, a vozači su bili nesigurni da li da stanu. To je znatno uticalo na bezbednost pešaka, a istovremeno se u određenim vremenskim intervalima stvarala velika gužva automobila, rekao je Šiljković.

On je dodao da je i Saobraćajni fakultet iz Novog Sada potvrdio da je potrebno baš tu postaviti semaforsku signalizaciju.

U Užicu novi semafori, elektronski usporivači brzine i vibro trake 2
Foto: Ana Milošević

-Uradili su studiju opravdanosti, gde su parametri pokazali da je potrebno prelaz opremiti semaforima, za pešake i vozila. Semafori su postavljeni krajem decembra, ali zbog gužvi oko praznika, njihova implementacija pomerena je za kraj januara, objasnio je Šiljković.

Kada semafori rade, vozači imaju 52 sekunde, a pešaci 18 sekundi za prolazak, a Šiljković kaže da će se situacija pratiti kako bi se u narednom periodu pronašlo najbolje rešenje za potrebno vreme za prolazak pešaka i vozača.

Iz gradske uprave najavljuju da će slična rešenja biti primenjena i u ostalim ulicama u Užicu, a da će za nabavku semaforske i elektronske signalizacije, vibro traka i ostale opreme za poboljšanje saobraćaja u ovoj godini biti izdvojeno i više novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari