U Užicu obeležena godišnjica smrti Josipa Broza Tita 1Polaganje cveća/Foto: Narodni muzej Užice

Predstavnici SUBNOR, SPS i nekoliko drugih građana Užica su obeležili danas 42. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita, koji je preminuo na današnji dan 1980. godine.

Oni su, uz sećanja na taj dan, poput plača okupljenih na stadionu Poljud u Splitu, sopstvene žalosti, spontanog okupljanja mladih na užičkom trgu i drugih uspomena iz tog vremena, položili cveće na spomenik Titu, koji bio doživotni predsednik nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Monumentalni i bronzani spomenik, autora Frana Kršinića, nalazi se u dvorištu Narodnog muzeja, nakon što je 1991. godine uklonjen sa Trga partizana na kome se nalazio tri decenije.

Spomenik je sada muzejski eksponat i pod zaštitom je države, čime su okončane dugogodišnje rasprave Užičana o tome da li ga treba vratiti na mesto sa koga je uklonjen.

„Zagovornik sam ideje da ga je potrebno vratiti tamo gde mu je mesto, gde je prvo bio postavljen. Jadan je narod koji ruši bilo čije spomenike. Neka ostanu kao uspomena ili kao opomena“, poručio je Nikola Gogić, socijalista i bivši direktor Narodnog muzeja Užice.

Naziv Titovo Užice grad je, podsetila je Stanojka Milivojević, istoričarka i muzejska savetnica, dobio 1946. godine na predlog Dobrivoja Vidića, tadašnjeg člana Narodnog odbora.

U Muzeju je 2016. godine otvorena nova stalna postavka Užička republika, u okviru koje je i Titova radna soba iz koje je, tokom 67 dana, koliko je trajala  jedina slobodna teritorija u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, komandovao partizanskim jedinicama u borbi protiv nemačke vojske.

Postavka, osim partizanskog znamenja, sadrži i eksponate koji podsećaju i na Ravnogorski pokret.

Tito je, kako je rečeno, posetio Užice trinaest puta, a poslednji put je to učinio 1979. godine, prilikom otvaranja Spomen-obeležja na Kadinjači.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari