U Valjevu još uvek bez merenja buke, jer nije podnet zahtev za akreditaciju 1Foto: Đorđe Đoković,

 

Komunalna milicija u Valjevu još uvek ne meri buku u ugostiteljskim objektima i pored najave iz Gradske uprave u oktobru prošle godine da se konačno počinje sa tim poslom, piše Portal Kolubarske.rs.

Kako je Kolubarskim.rs tada rečeno, „uređaji su nabavljeni, komunalna milicija je pripremljena za merenje buke, a narednih dana ugostitelji će biti upoznati sa svojim pravima i obavezama”. Međutim, ispostavilo se da komunalna milicija nije pripremljena za merenje buke.

Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini utvrđeno je da organ vlasti jedinice lokalne samouprave, u kome je zaposlen komunalni miliocionar, mora da poseduje akreditaciju. Gradska uprava Valjeva je, kako je Kolubarskim.rs rečeno u martu ove godine, zahtev podnela Akreditacionom telu Srbije, ne navodeći kada, međutim odgovor još uvek nije stigao.

Zahtev nije podnet

Udruženje građana „Stari grad – Tešnjar” je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražilo dokaz da je Gradska uprava Valjeva podnela zvaničan zahtev Akreditacionom telu Srbije za dobijanje potrebne akreditacije.

Stigao je odgovor da Gradska uprava Valjeva nije podnela zvaničan zahtev, navodi u saopštenju Udruženje građana „Stari grad – Tešnjar”, koje Kolubarske prenose u celosti.

Više od jedne decenije stanari Tešnjara, Knez Miloševe i okolnih ulica vode borbu sa bukom koja dolazi iz brojnih kafića. Sad se taj problem proširio i na ostale delove grada. Nakon brojnih inicijativa, peticija, radnih grupa i sastanaka sa predstavnicima Gradske uprave situacija se čak i pogoršala. Dolaskom nove Gradske uprave pre tri godine, data su izričita obećanja i uveravanja da će problem buke biti rešen.

Pre gotovo dve godine donet je novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini, a posle toga i odgovarajuća gradska Odluka, kojom je definisana nadležnost, postupak i način merenja buke. Donošenjem te Odluke grad je preuzeo obavezu da zakon sprovede u delo i odredio obavezu Komunalne milicije da taj posao sprovede u delo.

Kako bi ovaj posao bio sproveden, nabavljen je aparat za merenje buke i obučeni službenici za rad sa uređajem, najavljen početek merenja buke da bi se tek tad uvidelo da nije pribavljena akreditacija za merenje od Akreditacionog tela Srbije. Stoga je bilo neophodno da Gradska uprava odnosno Komunalna milicija kao organizaciona jedinica nadležna za merenje buke, podnese prijavu Akreditacionom telu Srbije za dobijanje odgovarajuće akreditacije.

Do dana današnjeg taj zahtev nije podnet, što nas osnovano navodi na zaključak da nije u pitanju uobičajena inkompetencija već svesno izbegavanje da nadležni organ obavi svoj posao.

Zbog očiglednog ugostiteljskog terora, koji je sve veći, stanari Tešnjara i ostalih delova grada su izuzetno revoltirani, jer Gradska uprava ništa ne preduzima da se taj teror eliminiše i samim tim konstantno krši zakone, sopstvene odluke i ustavom zagarantovana prava građana na mir i bezbednost.

Primetno je i veliko prisustvo agresije i nasilja u problematičnim kafanama – čemu svedoče brojni napadi na građane, kao i međusobne tuče gostiju kafića. Nedavno je u jednom tešnjarskom kafiću, posle takvog obračuna, došlo do teške povrede jedne mlađe osobe.

Pored toga što se alkohol služi maloletnicima, sumnjamo da se diluju i neke nedozvoljene supstance, navodi se u saopštenju Udruženja građana „Stari grad – Tešnjar”, koje prenose Kolubarske.

Udruženje građana „Stari grad – Tešnjar” je 18. jula ove godine poslalo je dopis Načelniku gradske uprave, u kojem smo ga obavestili o postojećem stanju. Suština našeg zahteva odnosila se na molbu da se što pre pribavi akreditacija za merenje buke i započne sa tim poslom. Od tad se ništa nije promenilo, niti smo dobili bilo kakav odgovor.

Da stvari postavimo u pravu perspektivu, merenje buke u ugostiteljskim objektima nije opciono, nije ostavljeno na volju Gradskoj upravi, naprotiv, to je obaveza, koju je Skupština grada svojom Odlukom, stavila u nadležnost Komunalne milicije, odnosno Gradske uprave čija je Milicija sastavni deo.

Smatramo da je potrebno da o svemu ovom obavestimo javnost i još jednom podsetimo nadležne na svoju odgovornost da zaštite svoje sugrađane kako zakon nalaže, navodi se u saopštenju Udruženja građana „Stari grad – Tešnjar”, koje prenose Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari