Zašto nadležni ne saopštavaju ko je u užičku reku ispustio veliku količinu šampona za pranje automobila? 1Đetinja/Foto: Zavetnici

Nakon ispuštanja velike količine šampona za pranje automobila u užičku reku Đetinju, inspekcije najavljuju podnošenje prijava protiv osobe koje je to učinila, ali ne saopštavaju njeno ime i prezime, i pored toga što su je zatekli u tom prekršaju.

Iako građani Užica izražavaju ogorčenje i zahtevaju da se saopšti identitet te osobe, Danasu je rečeno u Komunalnoj miliciji da „to ne mogu javno da saopšte, jer to ne bi bilo u skladu sa zakonom, pošto postupci protiv tog lica još uvek nisu pokrenuti“.

Dodaju da je ta materija ispuštena iz radnje za proizvodnju šampona za pranje vozila na Međaju, u kojoj je ranije bila auto-perionica.

„Iako je osoba zatečena u izvršenju toga, po zakonu ne smemo javno da saopštimo njen identitet, dok se protiv nje ne pokrene postupak“, nezvanično je rečeno Danasu u Komunalnoj miliciji, uz tvrdnju da se taj šampon „proizvodi od prirodnih boja“.

U zavisnosti od sadržaja zapisnika o nadzoru republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, kako je Danasu objašnjeno, gradska i republička ekološka inspekcija mogu da reaguju podnošenjem prekršajnih prijava, a Komunalna milicija može novčano da kazni počinioca, na osnovu prekršajnog naloga.

Zašto nadležni ne saopštavaju ko je u užičku reku ispustio veliku količinu šampona za pranje automobila? 2
Đetinja/Foto: Zavetnici

U Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine za Zlatiborski okrug, čije sedište je u Užicu, Danasu je rečeno da niko od njih ne može da komunicira sa medijima i da se obratimo PR službi Ministarstva zaštite životne sredine.

Naša redakcija se obratila toj službi i još uvek čeka odgovore na pitanja – ko je ispustio spornu materiju u reku, koja je to vrsta materije, da li je njeno ispuštanje ugrozilo živi svet u Đetinji, kao i to kakve su kazne za takav prekršaj.

Nakon što su se građani uznemirili kada su u ponedeljak, kasno popodne, videli da je Đetinja, kroz centar grada, potpuno pozelenela, Grad Užice se oglasio saopštenjem u kome je naveo da će vlasnik radnje iz koje je u reku ispuštena veća količina šampona za pranje automobila biti kažnjen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

„U saradnji sa građanima, otkriven je uzrok i počinilac ovog dela. Reč je o preduzetničkoj radnji koja se bavi proizvodnjom šampona za pranje automobila. Navodno, kako je izjavio vlasnik radnje, šampon se pravi na biljnoj bazi, a izlivanje u jaz na Međaju usledilo je prilikom pranja prostorija u kojima se odvija proizvodnja“, navodi se u saopštenju Grada.

Dalje se dodaje da „Grad najoštrije osuđuje neodgovorno ponašanje, koje je opravdano uznemirilo građane, bez obzira na to što nije bilo posledica po riblji fond“.

Zbog tog, ali i ranijih sličnih ugrožavanja Đetinje, užički odbor Srpske stranke Zavetnici je zatražio ostavku gradske većnice za zaštitu životne sredine, koja se tim povodom nije oglasila.

Zašto nadležni ne saopštavaju ko je u užičku reku ispustio veliku količinu šampona za pranje automobila? 3
Đetinja/Foto: Libergraf

Iz Građanske čitaonice „Libergraf“ navode da su aktivisti tog udruženja građana reagovali kada su primetili intenzivno zelenu boju rečne vode i da su „identifikovali uzrok i počinioca, odnosno preduzetničku radnju koja se bavi proizvodnjom šampona za pranje automobila“.

„Vlasnik radnje je izjavio da se šampon pravi na biljnoj bazi, a izlivanje u jaz na Međaju se dogodilo prilikom pranja prostorija u kojima se odvija proizvodnja“, navode u „Libergrafu“ i ističu da su na njihov poziv reagovale gradska i republička ekološka inspekcija.

Ekološka svest

„Libergraf najoštrije osuđuje ovo neodgovorno ponašanje i poziva građane da budu ekološki svesni i da zajedno štitimo našu reku. Angažman i podrška građana su ključni u očuvanju našeg životnog okruženja za sadašnje i buduće generacije“, poručuju iz tog udruženja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari