U užičku reku ispuštena veća količina šampona za pranje vozila, protiv firme koje je to uradila najavljene sankcije 1Đetinja danas/Foto: Grad Užice

Vlasnik radnje iz koje je u reku Đetinju ispuštena veća količina šampona za pranje automobila biće kažnjen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

Osim toga, navodi se u saopštenju Gada Užica, „ekološki inspektor će izvršiti nadzor radi utvrđivanja materija koje se koriste u proizvodnji i preduzeti mere u skladu sa zakonom“.

U saopštenju nije naveden naziv firme, protiv koje su najavljene sankcije, niti ime i prezime njenog vlasnika.

Voda reke je, u ponedeljak popodne, bila intenzivno zelene boje pa su reagovali Komunalna milicija, Ekološka inspekcija grada i Republička ekološka inspekcija.

U užičku reku ispuštena veća količina šampona za pranje vozila, protiv firme koje je to uradila najavljene sankcije 2
Đetinja/Foto: Zavetnici

„U saradnji sa građanima, otkriven je uzrok i počinilac ovog dela. Reč je o preduzetničkoj radnji koja se bavi prozvodnjom šampona za pranje automobila. Navodno, kako je izjavio vlasnik radnje, šampon se pravi na biljnoj bazi, a izlivanje u jaz na Međaju usledilo je prilikom pranja prostorija u kojima se odvija proizvodnja“, navodi se u saopštenju Grada.

Dodaje se da Grad „najoštrije osuđuje neodgovorno ponašanje, koje je opravdano uznemirilo građane, bez obzira na to što nije bilo posledica po riblji fond“.

Pre oglašavanja Grada, užički odbor Srpske stranke Zavetnici je zatražio od nadleženih da pronađu odgovorne za „nemile scene reke Đetinje“.

Uz isticanje da je užička reka „po ko zna koji put, poslednjih godina, promenila boju“, Zavetnici navode da je je „najnovi prizor Đetinje „skandalozan“.

U užičku reku ispuštena veća količina šampona za pranje vozila, protiv firme koje je to uradila najavljene sankcije 3
Đetinja/Foto: Zavetnici

„Mesto, koje bi trebalo da bude biser grada, na kome su se Užičani nekada mogli kupati i uživati na gradskoj plaži, na kome ste napravili dečiji bazen u kome bi trebalo da se kupaju naši najmlađi, dozvolili ste da se ponovo pretvori u močvaru“, poručuju Zavetnici gradskoj vlasti.

 

Ocenivši da se užička vlast „hvali raznim zelenim agendama, merama koje  je preduzela da zaštiti životnu sredinu“, Zavetnici navode da se „priroda ponovo uništava i to isključivo ljudskim faktorom, bez adekvatnih mera zaštite“.

„Možda biste, sledeći put, mogli da organizujete, prvi u svetu, rafting obojenim vodama reke Đetinje“, poručuju Zavetnici užičkoj vlasti, aludirajući na Državno prvenstvo Srbije i Evropski kup u raftingu koji su, nedavno, uz podršku Grada, održani prvi put na Đetinji.

U praksi se pokazalo, dodaje se, „da je gradsko rukovodstvo do sada bilo nemo na ovakve događaje na reci i apsolutno ništa nije preduzelo kako se ovakvi scenariji ne bi ponavljali“.

„Tražimo da nadležne institucije odmah reaguju, nađu počinioce i najstrože ih kazne“, poručili su Zavetnici.

Traže ostavku gradske većnice

Zavetnici traže od gradske većnice za zaštitiu životne sredine da podnese ostavku, „pošto se zagađenja reke događaju po ko zna koji put“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari