U vanrednom stanju pojačani politički pritisci na sudstvo

Sutkinja Gordana Vidojković, članica Upravnog odbora Društva sudija Srbije, o problemima pravosuđa u doba pandemije, za Danas

Ostavite komentar


  1. Pravosuđe i Ustavni sud Srbije su „trule jabuke“ državnog sistema. Uveren sam da će stanje u državi početi da se sređuje tek kada sud počne da funkcioniše nezavisno i pravično, bez obzira na političke pritiske, pretnje ili uticaje.

  2. Gospodjo Sudija,
    Moje licno iskustvo o radu Organa pravosudja nije ni blizu Vasem izvestaju u gornjem tekstu;
    1. Problem je sistemski. Ustav , zakoni i medjunarodni ugovoru primenjuju se suprotno znacenju ili se ne primenjuju. U svakom slucaju to je nezakonit rad tuzilackih i sudskih organa;
    2.Pravni poredak jeste poljuljan na zastiti ljudskih prava, ali to nije vezano sa epidemijom.Neumoljivi su podaci o broju predstavki Sudu u Strazburu, Odluke ovog suda i velika sredstva koja isplacuje Drzava Srbija ostecenim gradjanima.
    3.Da li na pravosudne organe .utice izvrsna vlast meni nije poznato, ali, osetila sam kada tuzioci vrse pritisak na stranke, tako sto opstruisu osnovna ustavom zagarantovana prava na pravicno sudjenje (Clan 32.stav.1. Ustava RS)
    4. Kada se govori o korupciji ja cu biti konkretnija: Vec 4 godina prijavljujem korupciju i zloupotrebu sluzbenog polozaja u pravosudju. Bez uspeha jer je na delu kolegijalna solidarnost.
    5. Trebalo bi da pogledate predmete VJT Novi Sad br.464/16 i VS Novi Sad br.Puz 2/19.
    6. O Odlukama Drzavnih organa u pandemiji mogu reci sve sa pohvalama. Bila sam clan Komisije za suzbijanje intrahospitalne infekcije u zdravstvenoj ustanovi u kojoj sam radila. Na rukovodecim radnicima je to bila velika odgovornot. Zivot i zdravlje pacijenata, na drugoj strani nevidljivi ali smrtonosi mikro organizmi. Dobro je nasa Vlast odreagovala.

  3. … slepe sluge sistema, to je oduvek bilo pravosuđe u Srbiji i nikad se neće promeniti jer to je mentalitet, polucivilizovanost, nedovoljan kapacitet svesti i znanja, teško je narodu kad gleda kako ga rođena zemlja ne štiti već šikanira !

  4. Najveca nasa tragedija je sto je kod nas pamet izvetrela iz mozgova ljudi koji bi trebalo da je imaju a zamenilo ju je neznanje i svi epiteti koji idu uz to, kao drustvo,postali smo bezvredni, necivilizovani,pohlepni, lazljivi, kriminalizivani, olos i bagra bez morala i casti,narod koji treba sa vrhom vlasti da ode u kanalizaciju i da prestane da postoji na karti sveta a sve zahvaljujuci politicarima od 2000-te godine pa do danas, ovo danas je neprevazidjeno u naj gorem smislu, ovo je bolesno divljanje i bahacenje iz dubine najnizih i najprimitivnijih strasti vladajuceg rezima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.