U Velikoj Britaniji nivo uzbune zbog terorizma podignut na ozbiljan nivo 1Foto: EPA-EFE/ JULIAN SIMMONDS POOL

Britanske bezbednosne službe podigle su danas na „ozbiljan“ nivo uzbune zbog terorističe pretnje, dan posle napada u Beču i posle nekoliko napada u Francuskoj.

U Britaniji je nivo uzbune od novembra 2019. određen kao „znatan“, oznaka „ozbilan“ je na četvrtom mestu na skali do pet, kada se teroristički napad smatra „vrlo mogućim“, prema unutrašnjoj obaveštajnoj službi MI5, koja je objavila promenu na svom internet sajtu.

„To je mera predostrožnosti koja se ne zasniva na nekoj određenoj pretnji“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

U Velikoj Britaniji su se poslednjih meseci digodilo nekoliko napada smatranim terorističkim.

U novembru 2019. godine ekstremista na uslovnoj slobodi ubio je dve osobe u centru Londona pre nego što ga je policija ubila na Londonskom mostu.

Tri osobe su ranejne nožem ujejednotrgovačkoj ulici 2. februara, u napadu „islamističke prirode“, prema navodu policije. I ovog napadača je ubila policija.
Le 2 février dernier, trois personnes ont été blessées au couteau dans une rue commerçante, lors d’une attaque „de nature islamiste“, selon la police. L’assaillant a également été tué par les forces de l’ordre.

U napadu nožem 20. juna troje ljudi je ubijeno u parku u Redingu, 60 kilometara zapadno od Londona. Osumnjičeni je bio poznat obaveštajnoj službi od ranije.

Priti Patel je tada rekla da su bezbednosne službe osujegtile 25 planiarana napada tokom poslednje tri godine, od kojih je osam podsticala ekstremna desnica. Ona je izraziula zabrinutost zbog rastuće pretnje od izolovanih napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari