"U Vladi Srbije su nam rekli da nemaju novca za subvencije": Protest poljoprivrednika u Srbobranu 1foto:đorđe.simović@poljoprivreda.info

I u Srbobranu je održan protest poljoprivrednika nezadovoljnih kretanjima na tržištu, cenama goriva ii njihovih proizvoda, kao i državnim subvencijama. Nezadovoljstvo su izrazili okupljanjem sa stotinak traktora koje su provozali ulicama grada.

„Tražimo ono što nam pripada po zakonu i što je uobičajeno finansiranje poljoprivrede od strane države. Stav asocijacija poljoprivrednika iz cele Srbije je da treba da imamo dizel gorivo bez akcize ili da se ona refinansira, da treba da dobijemo premiju po hektaru od 200 evra, kao što je u okruženju i da treba da se zabrani nekontrolisani uvoz mesa i mleka u prahu, kao i da se subvencije isplaćuju u roku od 45 do 60 dana“, kaže Relja Kurjački, poljoprivrednik iz Srbobrana.

On dodaje da im je juče u razgovoru u Vladi sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom Branislavom Nedimovićem obećano da će zaostale premije i subvencije iz prošle godine biti isplaćene do 10. marta.

„Rekli su da nemaju rešenje za akcizu za gorivo, kao i da im treba duži rok za isplatu subvencija, te da je subvencija od 200 evra po hektaru velika, te da u budžetu nema novca za to“, kaže ovaj ugledni poljoprivrednik i dodaje:

„Nisu nam ništa obećali, čak nisu pokazali ni volju, ako ostanu na vlasti, da će razmotriti pitanje subvencija i naše zahteve“.

On ističe da je situacija u stočarstvu katastrofalna, jer neke subvencije nisu isplaćene već godinama, cene mesa i mleka su niske.

Kaže da su poljoprivrednici u Srbobranu uskraćeni za subvencije za obradu državnog zemljišta, jer ga u toj opštini nema.

„Zatvaraju se farme svinja, a farme krava svele su se na dva, tri gazdinstva. Znači, nemamo više proizvodnju u stočarstvu“, kaže Kurjački i podseća da su cene đubriva povećane tri puta, a gorivo je skuplje za 20 do 30 odsto.

Ljudi ne znaju kako da zasnuju novu proizvodnju jer nema novca da se sve to finansira. Smanjuje se korišćenje mineralnih đubriva i ratari prelaze na gajenje kultura koje zahtevaju manju upotrebu đubriva.

Potpredsednik SSP Dejan Bulatović bio je na protestu sa poljoprivrednicima i ocenio da im nije ništa drugo preostalo do da izađu na ulice.

„Prosto ne znaju šta drugo da urade nego da na ovaj način usmere ministarstvo i nadležne institucije da im se pomogne. Svima je jasno da poljoprivrednici knjiže čist gubitak. Tome se mora stati na kraj“, kazao je Bulatović.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari