U Vranju povećan broj građana koji su pali na zaleđenu ulicu i polomili kost: Ortoped savetuje Vranjance da se pridržavaju ovih pravila 1Foto: Dušan Pešić

„Ledeni dani u Vranju i opštinam juga Srbije povećali su broj akutnih koštanih trauma. Danas je bilo između sedam i 10 pacijenata sa povredama ruke i noge, koji su završili u gipsu, a jedan teži slučaj je prebačen na dalje lečenje u Ortopedsku kliniku u Nišu“, kaže za Danas dr Dušan Aleksić, načelnik Ortopedskog odeljenja Opšte bolnice ZC u Vranju.

U ambulatni Ortopedskog odeljenja Opšte bolnice u Vranju do sada je bio ukupno 51 pregled. Od tog broja, desetak pacijenata, zbog pada na ulici, zadobilo je prelome kostiju zbog čega im je stavljen gips.

– Ipak, statistika, kada su u pitanju ovakvi zimski dani, ne može da bude pouzdana. Imali smo poslednjih dana, u proseku, 10 do 15 pacijenata sa akutnim traumama usled pada na poledici, što jeste svakoko povećani broj pacijenata, ali, verujte mi, da ovakvih situacija imamo i tokom najvećih vrućina – kaže za Danas dr Dušan Aleksić, načelnik Ortopedskog odeljenja Opšte bolnice u Vranju.

Prema njegovom mišljenju, poledica „najteže pada starijim Vranjancima“, mada ukazuje da „ne postoje pravila jer i mlađi ljudi mogu da stradaju“.

– Aktuelno imamo više preloma ruku poslednjih dana, u odnosu na noge, ali i ostale kosti u organizmu. Prosek starosti povređenih na ledu govori da se radi najviše o ljudima srednje generacije, koji padaju na poledici u gradu, ali i široj okolini Vranja – navodi dr Aleksić.

On kaže da poledica na ulicama, neadekvatna obuća, utiču na moguće akutne traume.

U Vranju povećan broj građana koji su pali na zaleđenu ulicu i polomili kost: Ortoped savetuje Vranjance da se pridržavaju ovih pravila 2
Vranje već tri dana u minusu, Foto: V. Ristić / Danas

– Morate imati u vidu da imamo i hronične bolesnike na koje utiče niska temperatura i hladno vreme zbog čega imaju pojačane ortopedske tegobe. Takvih je, izgleda, ovih dana najviše – navodi ovaj lekar.

Dr Aleksić savetuje pacijente da, dok ima leda na ulicama izbegavaju izlazak na ulice, kao i da ako to moraju, čine u ranim popodnevnim satima. Kako doktor objašnjava, građani bi trebalo da obuju  adekvatnu obuću za hodanje po snegu i ledu.

U poslednja tri dana Vranje se, kao centralna opština Pčinjskog okruga, nalazi u konstantnom temepraturnom minusu koji je prethodnih večeri i tokom noćnih sati dosezao i do minus osam stepeni, a tokom dana minus tri Celzijusovih. Većina ulica na periferiji grada je zaleđena, jer posipanje rizle i soli ne deluje na topljenje ledenih površina na kolovoznoj traci.

Tokom dana svi lokalni putni pravci, uključujući i onaj prema Besnoj Kobili, Krivoj Feji, Svetom Iliji, Poljanici, bili su prohodni za putnički saobraćaj i lokalne autobuse.

Dežurne ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Komrad“, kao i timovi nadležnih preduzeća, dežuraju na čišćenju ulica i lokalnih puteva u vranjskoj opštini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari