U Zaječaru još 43 novoobolela, na Infektivnom odeljenju nema više mesta 1Foto: Glas Zaječara

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 150 novoobrađena PCR i Ag uzorka, u poslednja 24 časa, na teritoriji grada Zaječara ima još 43 novoobolelih.

Ženskog pola je 26 novoobolelih osoba, a njih 17 je muškog pola, starosti od 14 do 80 godina života, piše Glas Zaječara.

Na četiri kontrolna testiranja nije bilo covid-19 pozitivnih osoba.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 33.101 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 124 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.243 građana Zaječara (3.222 ženskog i 3.021 muškog pola). Od ovog broja kod 5.759 osoba više nema znakova infekcije na testiranju, te se smatraju izlečenima. Na Infektivnom odeljenju smeštena je 51 inficirana osoba (šest prijema i nijedan otpust), od čega je 27 pacijenata na kiseoničkoj podršci. Na Infektivnom odeljenju nema više slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije te je od danas u covid sistem prešlo Odeljenje produžene nege i lečenja sa 20 postelj za smeštaj covid-19 inficiranih osoba kojima je neophoda hospitalizacija“, saopštio je gradonačelnik Zaječara.

On je zamolio i apelovao da „poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to uporno izbegavaju i ignorišu, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo“.

„Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od bar 50 odsto vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave najvećom stopom zaražavanja“, rekao je Ničić.

Do juče je na teritoriji Zaječara dato 46.704 doza vakcina od čega je 22.383 građana (49,64 odsto punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.416 građana (47,50 odsto od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 2.905 građana (6,44 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari