U Zaječaru sve je spremno za Uskrs: Šarena jaja i ukrasi obojili centar i pijacu 1Foto: M.S.

Na zaječarskoj pijaci broje se poslednji dani prodaje boja za bojenje vaskršnjih jaja, kao i različitih ukrasa. Ovom običaju najviše se raduju deca,

Tehnika za bojenje iz godine i godinu sve je više, kao i raznovrsnih ukrasa.

Vesna Cvetković koja sve to prodaje na pijaci, rekla nam je da su starije domaćice već završile sa kupovinom boja, kako bi izbegle današnje gužve.

“Neke više vole tradicionalne metode farbanja – kao što je bojenje u lukovini, pa od ukrasa uzimaju samo papirnu travu i sličice. Neke ipak, poučene iskustvom, prednost daju bojama koje se prodaju na merenje, „na kašiku“ , jer bojenje u ovoj farbi daje lepu i postojanu nijansu”, objašnjava ona.

Cene farbi su više od prethodnih godina, 30 dinara za kašiku boje, što je dovoljno za petnaestak sitnijih jaja. Kako saznajemo, dosta se traže i kompleti – gel boje, koje daju lep efekat.

U Zaječaru sve je spremno za Uskrs: Šarena jaja i ukrasi obojili centar i pijacu 2
Foto: M.S.

Vreme je generalno išlo na ruku prodavcima, koji kažu da je jedino kiša koja je padala poslednja dva dana, malo umanjila prodaju.

“Počela sam da prodajem ukrase pre dve godine. Ostala sam bez posla, i spojila sam lepo i korisno. Da nije bilo kiše možda bih prodala više ukrasa, ovako nisam baš zadovoljna. Cene ukrasa kreću se od 150 do 300 dinara za komad”, ističe za Danas Vesna Cvetković, prodavačica ukrasa.

U Zaječaru sve je spremno za Uskrs: Šarena jaja i ukrasi obojili centar i pijacu 3
Foto: M.S.

Ponegde je običaj da se vaskršnja jaja šaraju na Veliku subotu, dok ih u našim krajevima domaćice ukrašavaju i boje na Veliki četvrtak. Postoje brojni lokalni običaji vezani za ukrašavanje (šaranje) vaskršnjih jaja. U vodu u kojoj se kuvaju jaja stavlja se i osvećena vodica.

Vernici Srpske pravoslavne crkve proslaviće Vaskrs 24. aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari