U zatvoru u Smederevu traje „nevidljiv“ štrajk glađu 1Foto: Stefana Savić

Stanje u Okružnom zatvoru u Smederevu ovih dana u dobroj meri zavisi od ugla posmatranja.

Za predstavnike sindikata i deo radnika, stanje je dramatično zbog čega je 14 zaposlenih, oko trećine radnika, stupilo u štrajk glađu. Za rukovodstvo, međutim, stanje je redovno, pošto, koliko oni mogu da vide, nijedan zaposleni ne štrajkuje.

Navodni štrajk započeo je pre devet dana, a motiv je odnos upravnika Okružnog zatvora Gorana Pavlovića prema delu zaposlenih. Kako se navodi u saopštenju Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (JSO), koji su i objavili informaciju o štrajku, problemi između upravnika i zaposlenih traju već šest godina zbog čega su neki od njih tražili i premeštaj. Problemi se sastoje od svakodnevnih pretnji suspenzijama i otkazima, ali i od pretnji, sukoba i uvreda između samih zaposlenih, jer je „upravnik direktno uticao i pospešivao stvaranje nepremostivog jaza i nepoverenja između zaposlenih i još dalje od toga, stvorio je suprotstavljene strane koje su na ivici sukoba”.

Predsednik ovog sindikata Zvonko Tomašević za Danas ističe da je u svakodnevnoj komunikaciji sa ljudima koji štrajkuju, da su trenutno dobrog zdravstvenog stanja i da redovno obavljaju svoje radne obaveze.

I upravo ovde je problem, jer iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija na pitanja Danasa o ističu da štrajk – ne postoji.

„U Okružnom zatvoru u Smederevu nijedan zaposleni ne štrajkuje glađu i stanje u ovoj ustanovi je redovno. Iznenađeni smo informacijom o štrajku glađu zaposlenih od 29. novembra koji navodno i dalje traje budući da u proteklih 9 dana sve funkcioniše kako treba – lica lišena slobode se odvoze na zakazana suđenja i na intervencije u medicinske ustanove i u tom pogledu nema nikakvih izmena ili odlaganja jer i nema razloga za tim“, navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Oni su naveli da se jeste pojavio spisak sa imenima 14 osoba koje su najavile štrajk glađu, ali da su među njima i imena zaposlenih koji uredno dolaze na posao, obavljaju svoje radne obaveze i dužnosti i niko od njih ne štrajkuje glađu.

Kako dodaju iz Uprave, na tom spisku se, međutim, nalaze i imena bivših zaposlenih u ovoj ustanovi.

„Naime, tu su i imena dve osobe koje više i ne rade u ovom zavodu jer su dobile otkaz zbog teže povrede radne discipline i kršenja Zakona o državnim službenicima i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Javnost treba da zna da se na spisku nalaze imena i pet zaposlenih koji trenutno i ne rade – tri zaposlena su trenutno na bolovanju, jedna zaposlena je na odmoru i jedna zaposlena se nalazi već duže vreme na trudničkom bolovanju“, ističu iz Uprave.

Iz Uprave su dodali da oni predloge za unapređenje rada uvek ozbiljno razmotre, ali da takve predloge u ovom slučaju nisu dobili.

„Ono što nećemo da činimo jeste da ustupimo pred malim brojem pojedinaca koji iza sebe imaju disciplinske kazne zbog zanemarivanja radnih obaveza i dužnosti, između ostalog i za nasilničko ponašanje. U tom smislu ne postoje problemi u OZ u Smederevu i naša pozicija je jasna, a to je da dosledno sprovodimo zakon u celom sistemu“, navode iz Uprave.

Predstavnici sindikata su o štrajku glađu u Okružnom zatvoru u Smederevu obavestili ministarku pravde Maju Popović, Zaštitnika građana Zorana Pašalića, predsednicu Vlade Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Štrajk će, kako su najavili, trajati dok god zaposlene ne saslušaju nadležni u Ministarstvu pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari