Broj žrtava katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio istok Turske povećao se na 264, izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova Idriz Naim Sahin. Prethodni bilans od 239 poginulih i 1.300 povređenih nešto ranije je objavio zamenik premijera Bešir Atalaj.


Najviše ljudi je poginulo u gradovima Erdžis i Van. Prema poslednjim podacima srušilo se 970 zgrada i kuća. Veruje se da u velikom broju ima zatrpanih ljudi, što ukazuje da bi broj poginulih mogao da bude znatno veći. Zemljotres jačine 7,2 stepeni pogodio je u nedelju istok Turske, sravnivši sa zemljom brojne solitere. Najteže je stradao Erdžis, grad sa 75.000 stanovnika koji se nalazi blizu granice sa Iranom, u jednom od najtrusnijih područja. Teško je pogođen i grad Van, koji se nalazi 90 kilometara južno od Erdžisa.

Glavne drumove na tom području progutala je zemlja. Američki seizmolozi zabeležili su 100 naknadnih potresa tokom 10 sati nakon prvog udara. Jedan od tih potresa imao je snagu od šest stepeni. U akcijama spasavanja učestvuje 1.275 ekipa iz 38 provincija, a angažovana je i turska vojska.

Saučešće Turskoj juče su uputili predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu i narodni poslanik Esad Džudžević i ministar u Vladi Srbije i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari