U Žitištu žene ravnopravne sa muškarcima samo na papiru 1

Još danas građani Žitišta imaju mogućnost da daju svoje primedbe i sugestije na nacrt Lokalnog akcionog plana za jednakost žena u muškaraca u ovoj opštini, koji će važiti naredne dve godine.

Koliko su jednaki žene i muškarci u opštini koja prema zvaničnoj proceni ima 14.603 stanovnika, od kojih je 7.426 muškog pola, a 7.267 ženskog?

U organima lokalne samouprave od 49 zaposlenih, 39 su žene. Žene su na čelu većine odeljenja, ali najvažnija, mesto načelnika opštinske uprave i načelnika finansija u rukama su muškaraca.

Žititšte ima predsednika opštine i zamenika predsednika i pomoćnika. Istina, ima predsednicu skupštine.

Zakon je poštovan, pa je u skupštinskim klupama trećina odbornica. U opštinskim komisijama, ipak su velika većina muškarci.

Od devet članova opštinskog veća, pet su većnici, a četiri većnice. I u savetima svih mesnih zajednica na teritoriji opštine u velikoj većini su muškarci.

Na teritoriji opštine, čak 1.000 muškaraca je više zaposleno nego žena, a isti odnos je i u kategoriji nezaposlenih.

U ovoj maloj banatskoj opštini većina stanovništva se bavi poljoprivredom, pa je u Žitištu registrovano 2.891 poljoprivredno gazdinstvo.

Od tog broja, u 2.476 gazdinstava njihovi su nosioci muškarci, a samo 415 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava su žene.

U Lokalnom planu predviđene su i aktivnosti koje bi trebalo da ovakvo stanje promene. Te aktivnosti su seminari, radionice, smernice, tribine i promocije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari