U Zrenjaninu dodeljena nagrada za projekat u kom je stasalo devet mladih preduzetnika 1privatna arhiva

U Zrenjaninu, kao jednom od tri centra u Srbiji, poslednje tri godine realizuje se međunarodni projekat Austrijske razvojne agencije, YourJob. Osnovni cilj projekta je osnaživanje mladih za zapošljavanje kroz različite mere aktivne politike zapošljavanja, programe i aktivnosti.

U okviru projekta formiran je Inkubator za mlade, koji vodi Milica Bogdanov, savetnica za zapošljavanje. Za protekle tri godine o mogućnostima projekta je informisano gotovo 1.000 mladih od 15 do 30 godina iz Zrenjanina i okoline.

“Mladi pokazuju najviše interesovanje za individualno savetovanje za dalje obrazovanje ili izlazak na tržište rada. Zajednički kreiran plan zapošljavanja predstavlja osnov za uključivanje u mere zapošljavanja, programe ili aktivnosti”, kaže Milica Bogdanov.

U okviru projekta se pruža mogućnost da mladi besplatno pohađaju profesionalne kurseve. Ukupno 87 mladih je pohađalo neke od profesionalnih kurseva, poput kursa za šminkanje, masažu, knjigovodstvo, poslovnu administraciju, IT programiranje, digitalni marketing i mnoge druge. Ovaj program profesionalnih kurseva se pokazao veoma efektivnim jer je veliki broj mladih nakon završetka kursa uspeo da se zaposli.

“Više od 250 mladih je imalo priliku da pohađa neki od treninga za razvoj ,,mekih veština“, kao što je trening efektivne komunikacije, upravljanja vremenom, upravljanje stresom, poslovno ponašanje i mnoge druge”, ističe Bogdanov.

Veoma interesantan program za mlade, ali podjednako i za poslodavce je stručna praksa, koja je omogućila da više od 30 mladih dobije priliku za šestomesečnu plaćenu stručnu praksu.

Ipak, najznačajnija sredstva su odvojena za program preduzetništva, koji se sastoji u stručnoj pomoći i podršci i bespovratnim sredstvima za započinjanje sopstvenog biznisa. Od ukupno 55 mladih koji su prošli kroz program, njih devet je dobilo priliku da otvori svoj biznis u Zrenjaninu.

Za svoj rad u projektu YourYob, zrenjaninska kancelarija i Karitas dobili su prvu nagrada Tempus fondacije – Euroguidance centra za najbolju praksu u oblasti karijernog vođenja i savetovanja.

Nagradu su dobili za program „Osposobljavanje za zapošljavanje mladih korisnica usluge socijalne zaštite – Sigurne kuće“. Program i priručnik za realizaciju je kreiran u okviru regionalnog projekta osnaživanja mladih YourJob, u saradnji sa Centrom za socijalni rad grada Zrenjanina i Centrom za pružanje socijalnih usluga, MOST.

Autorke programa su Milica Bogdanov iz Karitasa Zrenjanin i Andrijana Stojanović iz Centra Most.

Projekat YourJob je predstavljen je i u Briselu u okviru Evropske godine mladih, povodom očekivane implementacije programa Garancije za mlade u Srbiji.

„Nakon trogodišnje realizacije YourJob projekta u Zrenjaninu, ovo nam je snažna motivacija da  sledeću fazu projekta, koja se očekuje u narednim mesecima,  započnemo kao prvi licencirani Centar za karijerno vođenje i savetovanje u Zrenjaninu“, istakla je Milica Bogdanov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari