U Zrenjaninu dva požara ove nedelje, u Kikindi 160 od početka godine 1ilustracija Foto: MUP

U proteklih pet dana na području Zrenjanina zabeležena su dva veća požara, od čega jedan pre dva dana na gradilištu stambene zgrade, u centru ovog grada, kada se zapalila krovna konstrukcija zajedno sa izloacionim materijalom.

Požar su gasila dva vatrogasna vozila i u njemu nije bilo povređenih.

Drugi incident desio se 15. jula kada je zbog upaljenog niskog rastinja na zemljištu pored pruge zahvaćena vozna konstrukcija, zbog čega je došlo do privremenog prekida železničkog saobraćaјa na relaciјi Melenci – Elemir – Melenci. Ni u ovom incidentu nije bilo povređenih.

JP„Srbiјa Voz“ je obavestio korisnike svoјih usluga da je putnički voz, koјi јe krenuo iz Kikinde za Zrenjanin u 11.16 časova, ostao u stanici u Melencima duže nego što je planirano.

Kako je navedeno u obrazloženju, došlo je do paljenja lokomotive teretnog voza između stanica Melenci i Elemir, pa je zbog toga železnički saobraćaj bio u prekidu.

A u okolini Kikinde od početka godine registrvano je 160 požara dok je najdramatičnije bilo tokom juna, kada je gorela velika površina zemljišta pod rastinjem i poljoprivrednim kulturama.

Kako je navela kikindska policija, jedan od najvećih požara u ovoj godini desio se 22. juna na potezu između Kikinde i Mokrina, u ataru Brešće, gde je vatrena stihija uništila 24 hektara pod pšenicom.

Tom prilikom izgorelo je i 140 hektara strnjike kao i 600 bala slame, a materijalna šteta procenjena je na pet miliona dinara.

Zbog dugotrajne suše u celoj zemlji i opasnosti od požara, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na sve građane Srbije da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

Kako su naveli, samo u toku juna i jula meseca ove godine u Srbiji je evidentirano 3.836 požara  a od tog broja 2.884 požara nastalo je na otvorenom prostoru.

Oni su podsetili da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, i da je nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara, a za fizička lica 10 hiljada dinara.

Zabranjeno je i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10 do 50 hiljada dinara.

Sektor za vanredne situacije najavio je pojačan nadzora i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari