U Zrenjaninu izložba radova posvećena 66. sazivu Umetničke kolonije Ečka “Slika 2021.” 1Foto: Promo

Savremena galerija Zrenjanina priprema izložbu posvećenu 66. sazivu Umetničke kolonije Ečka “Slika 2021.” , na kojoj će biti predstavljeni radovi Vladimira Bjeličića, Violete Vojvodić, Jelene Grujičić i Vuka Ćuka.

Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev, koja kaže da su “doskočili” uslovima koje je nametnula pandemija, kako bi ove godine doržali koloniju I okupili umetnike.

“Odlučili smo da je najbolji način održavanja kolonije izlet brodom po Begeju, koji je, za razliku od prethodnog saziva, produžen na vikend tokom kojeg su umetnici uspeli da se upoznaju i sa okruženjem u kojem se tradicionalni održava ovaj saziv umetničke kolonije Ečka. Okupljanje i rad umetnika reflektovao je sliku društva u novonastalim okolnostima, njihovi radovi pružaju celovitu sliku jednog mikrosveta koji jeste paradigma naše svakodnevice”, objašnjava selektorka Sunčica Lambić.

Kako navodi, ove godine umetnici se vraćaju svojim umetničkim istraživanjima, pa tako Jelena Grujičić ostaje dosledna svom umetničkom preispitivanju uloge žene i majke u današnjem društvu.

Kod ostalih umetnika primetno je da njihova razmišljanja u velikoj meri zaokuplja prostor u kojem su boravili, Ečka i Zrenjanin.

Rad Vuka Ćuka zanimljiva je priča ispisivanja lične memorije lutanjem prostorima sela Ečka, reke Begej i Carske Bare.

Vladimir Bjeličić re-kreira poznate legende sela i Kaštela u Ečki a Violeta Vojvodić, poreklom iz Zrenjanina, veoma je zainteresovana za budućnost grada u svetlosti aktuelnih dešavanja i govori o značaju voda na ovim prostorima.

Iako je bila sprečena da učestvuje u radu kolonije, umetnica Mira Odić biće specijalni, „kovid“ gost na izložbi učesnika sledećeg saziva „Slika“, najavili su iz Savremene galerije Zrenjanin.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 13.decembra u 19 časova a izložba će biti postavljena do kraja meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari