U Zrenjaninu korona ugrozila nastavu u školama: Bolesne higijeničarke, deca i nastavnici 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Veliki broj zaražene dece, a još veći broj zaraženih nastavnika i pomoćnog osoblja, već danima onemogućavaju normalno odvijanje nastave u osnovnim školama na teritoriji grada Zrenjanina.

Prema podacima, koji se prikupljaju svakodnevno u zrenjaninskim osnovnim školama, povećava se broj obolelih nastavnika, osoblja i đaka.

– U jednoj školi obolele su sve tetkice, dok u školi „Dr Jovan Cvijić“ u jednom danu na posao nije došlo osam nastavnika – kaže Dragana Bogojević, direktorka OŠ “Branko Ćopić” iz Lukićeva, i predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Zrenjaninu.

Ona dodaje, da u takvim slučajevima nije moguće organizovati nastavu, naći zamenu i nekoga angažovati.

– Raste i broj obolele dece, mada kada te podatke uporedimo sa ukupnim brojem nas u školstvu, ne deluje da je on veliki. Kažem, ipak, da je trenutno najveći problem oboljevanje nastavnika jer negde ne možemo lako da organizujemo nastavu – ističe Bogojević.

Izgleda da će odluka Minsitarstva prosvete o kombinovanoj nastavi za učenike viših razreda samo će delimično rešiti problem u zrenjaninskim osnovnim školama.

Jelena Jenovai, direktorka OŠ “Sonja Marinković”, navodi da već imaju pet zaraženih nastavnika, a ima ih i u izolaciji, a slična je situacija i sa decom. Danas je, kako navodi, izostalo 37 učenika ili 23 odsto njih, što je najviše u ovom mesecu.

– Problem je što se dugo čeka na testiranje i rezultate u zvaničnim ustanovama, pa se oni koji imaju neke simptome, testiraju testovima koje sami kupe. Odsutni đaci nisu svi zaraženi, ali su u izolaciji jer su im roditelji pozitivni. U našoj školi se nastava odvija na mađarskom jeziku i za nastavnika na bolovanju nema zamene. Čekamo odluku da se pređe na online nastavu, jer je u ovoj situaciji to jedino rešenje – kaže Jenovai.

U OŠ “Branko Radičević” u Čenti situacija je nešto bolja.

– Imamo na bolovanju dvoje kolega, a odsutno je nekoliko učenika. Sve škole imaju isti problem, jer za odsutne kolege jednostavno nema zamene – kaže direktor škole Zlatko Bulić.

Istovremeno, prema rečima direktora škole “Servo Mihalj” u Mužlji Atile Molnara, situacija je sada bolja nego u novembru.

– Od 518 učenika njih 38 je zaraženo ili u izolaciji. Od nastavnog osoblja, petoro ih je van učionica, ali se nekako snalazimo. Odeljenja gde ima po troje, četvoro zaražene dece prate nastavu online. Primetili smo da nam virus stiže iz porodica koje imaju decu u vrtiću. Roditelji su zabrinuti, jer u Mužlji je karakteristično da nekoliko generacija živi pod istim krovom. Ipak, u našoj školi je sada bolje nego krajem prošle godine – kaže Molnar.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari