U Zrenjaninu održana završna javna rasprava o Planu razvoja APV 1Foto: M.P./Danas

Četvrta javna rasprava povodom Nacrta plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine 2023-2030, kojom se završava period javne rasprave, održana je danas u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Javna rasprava o najvažnijem vojvođanskom dokumentu, Planu razvoja APV, održana je u prisustvu pokrajinske i gradske vlasti a zatim će se o dokumentu izjasniti poslanici Skupštine AP Vojvodine.

Raspravu je otvorio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakavšivda je Nacrt plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine najviši dokument AP Vojvodine, definisan po Zakonu o planskom sistemu.

„Posle dve godine intenzivnog rada privodimo kraju, u dosadašnjem radu uključeno je više od dvadeset različitih institucija, sa preko sto stručnjaka, koji su radili na izradi tog dokumenta. Imamo prilično kvalitetan dokument koji će nakon ove javne rasprave biti i finalizovan, a onda kroz druga dokumenta kao što su srednjoročni planovi razvoja, biti razrađivan i usklađivan sa budžetima kako AP, tako i sa budžetima lokalnih samouprava“, rekoa je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

On je izrazio nadu da će Plan razvoja APV omogućiti „da konačno imamo planski utrošak sredstava praćen u onome što su definisala najstručnija lica koja su bila uključena u izradu ovog dokumenta“.

Pad broja stanovnika Vojvodine utiče i na planiranje

Plan razvoja Vojvodine podrazumeva definisanje vizije, ciljeva i mera razvoja Pokrajine u narednih osam godina. Ovaj dokument određuje strateški okvir na osnovu koga pokrajinski organi i lokalne samouprave kreiraju javne politike, definišu konkretne aktivnosti i usmeravaju svoje resurse.

U strateškom dokumentu analiziraju se brojne vitalne oblasti života u severrnoj pokrajini, pa se tako konstatuje da na socijalno-društveni razvoj AP Vojvodine u poslednjoj deceniji snažno utiče pad broja stanovnika, migracije stanovništva, posebno iz ruralnog i prigraničnog područja, negativni prirodni priraštaj u svim opštinama i ubrzani proces starenja stanovništva.

Kako je navedeno u Planu razvoja Vojvodine do 2030. godine, demografske procene pokazuju da je između 2011 i 2021. godine broj stanovnika u Vojvodini smanjen za 5,5 odsto, odnosno za 106.963 stanovnika, dok je zbog sve veće stope mortaliteta negativan prirodni priraštaj udvostručen sa -5,5 promila na -10,1 promila.

Javna rasprava u Zrenjaninu je bila četvrta po redu, nakon što je dokument predstavljen u Novom Sadu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari