U Zrenjaninu počela rekonstrukcija Karađorđevog parka: Obelodanjeno koliko će stabala biti posečeno 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Rekonstrukcija najvećeg parka u Zrenjaninu, trajaće dve godine, a završetak je planiran 2024, kada se navršava 70 godina od njegovog formiranja.

Rekonstrukcija Karađorđevog parka, najvećeg parka u Zrenjaninu, počela je orezivanjem oko 150 kao i uklanjanjem 40 bolesnih i visokorizničkih stabala.

U formiranju parka učestvovao je tada mladi inžinjer šumarstva Vojislav Mraković.

“Doneta je odluka da se formira novi park na mestu gde je bilo Vašarište. To je bio prostor od oko 11 hektara, a park je trebalo da se formira na površini od pet. Formiran je oko spomenika palim borcima. Zasađeno je drveće, napravljene su staze, a u prvih nekoliko godina, park je bio ograđen žicom, u njega se moglo samo kroz vrata. Mlađi to ne znaju, ali tada je park bio u srcu stočarskog dela grada“, priča Mraković.

Prema njegovim rečima, morali su mlade sadnice da zaštite od krava i ostale stoke.

„Kad je drveće ojačalo, žica je uklonjena. Još neko vreme, park je bio opasan živom ogradom, ali i ona je posečena. Svaki park zahteva rekonstrukciju posle određenog vremena. Nadam se da će ova biti pametna i da neće stradati mnogo drveća, jer drveće treba lečiti, čuvati i što manje uklanjati. Ono što smatram da je za parkove najvažnije jeste da im se mora dodati sadržaj, jer su bez sadržaja prevaziđeni i, nažalost, u Zrenjaninu i prazni“, kaže Vojislav Mraković, koji je o parkovima napisao i knjigu.

U parku sada ima 1.196 stabala. Kada je najavljena rekonstrukcija, javnost je bila prilično uznemirena, jer je mnogo drveća obeleženo crvenom bojom. Građani su tako označena stabla predviđena za vađenje.

Nadležni tvrde da se masovna seča drveća neće dogoditi, a na početku radova saopšteno je da će biti uklonjeno 3, 34 odsto dotrajalih stabala koja ne mogu da ozdrave.

U prvoj fazi, koja je planirana do kraja godine, trebalo bi da bude posađeno blizu sto novih stabala, što lišćara, što četinara.

Sadržaji, koji bi trebalo da oplemene prostor, najavljeni su za drugu i treću fazu. U naredne dve godine planirano je da se uradi rekonstrukcija pešačkih staza, trim staze kao i dodatna sadnja određenih vrsta drveća koja se mogu uklopiti  u ovu ambijentalnu celinu.

Projektant rekonstrukcije je „Osland design“ iz Novog Sada, odnosno diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Luka Bajić.

Prema planovima projektanta, u Karađorđevom parku bi trebalo da se otvori još nekoliko platoa sa skulpturama, planirano je i da se postavi novo dečije igralište, teretana a možda i deo za pse.

U ovoj fazi, kako je saopšteno, za rekonstrukciju će biti utrošeno 3,5 miliona dinara, koje je Grad Zrenjanin obezbedio od Ministarstva zaštite životne sredine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari