U Zrenjaninu počelo probno prikupljanje elektronskog otpada 1Foto: grad Zrenjanin

U Zrenjaninu je u toku pilot-akcija prikupljanja elektronskog i električnog otpada, a dosad je je prikupljeno skoro dve tone ovog otpada.

U akciju su uključeni Gradska uprava Zrenjanina, javna preduzeća i mesne zajednice iz Zrenjanina, a ugovorom je preuzimanje otpada povereno jednoj privatnoj firmi.

Prikupljeni su stari računari, monitori, štampači, skeneri i sav drugi prikupljeni e-otpad, koji je odnesen na tretman dalje reciklaže i trajnog zbrinjavanja.

Prikupljanje, transport i privremeno odlaganje vršeno je opremom pribavljenom u decembru prošle godine, u saradnji sa JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, a preko projekata koje pdoržavaju evropski fondovi.

„Pilot-akcije podrazumevaju učešće javnih i komunalnih preduzeća, koje podrazumeva i primenu novih znanja i tehnologija, angažman fakulteta i škola“, rečeno je u lokalnoj samoupravi.

U tom smeru buduće akcije najavljuje i partner na projektu, zrenjaninski Regionalni centar za razvoj “Banat”. Posebna pažnja biće usmerena na edukaciju i informisanost dece.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari