U Zrenjaninu predavanje o zadužbinarstvu i zadužbinama u Banatu 1Foto: Beta

Predavanje o zadužbinarstvu, pod nazivom „ Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“ večeras će u Zrenjaninu održati upravnica Matice srpske Jelena Veselinov.

Ona će predstaviti zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazaće na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

Predavanje će biti održano u utorak, 16. maja u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina i deo je manifestacije „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“.

Manifestacija, čiji organizatori su Kulturni centar Zrenjanin i Matica srpska iz Novog Sada a pokrovitelj Grad Zrenjanin, predstaviće kroz predavanja najznačajnije istorijsko-društvene teme za srpski narod u Vojvodini.

Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru Zrenjanina, u periodu od 9. do 30. maja, održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske, eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini, sa posebnim osvrtom na Banat, očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i značaju zadužbinarstva kod Srba na čijim temeljima je i nastala Matica srpska. Posebno predavanje biće posvećeno Milošu Crnjanskom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari