"Ua lopove!": Igor Mirović ušao u verbalni klinč sa ekološkim aktivistima ispred Gradske kuće u Novom Sadu (VIDEO) 1Foto: A. L./Danas

Prezentacija projekata tri nova mosta u Novom Sadu održana je danas u Gradskoj kući. Zvaničnike su ispred ulaza dočekali aktivisti Šodroš surviver kampa koji su se verbalno sukobili sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem.

Aktivisti su premijera Vojvodine počastili sa uzvicima “Uuua lopove”, ali ni on im nije ostao dužan pa se nekoliko puta na njih proderao sa takođe “uuuuaaa”, bez „lopove“.

Petar Holik aktivista iz Šodroš surviver kampa rekao je da kampuju već 210 dana tražeći da se poštuju zakoni ove zemlje.

“Ovde smo došli jer smo čuli za ovo predstavljanje sa kojeg su isključeni građani. Sve se dešava preko noći, a odluke se donose dan za danom. Zahtevamo da se na Šodrošu i Dunavcu postupa po zakonu, ako se bilo šta tamo izvodi mora da postoji projekat i nadzor iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Nedavno smo imali situaciju da smo zatekli rušenje dva stabla bez nadzora. Drva su označena, ne znamo da li će biti porušena ili posečena. Imamo pravo da sumnjamo da neće voditi računa, jer tako i nastao kamp, kada su bespravno posekli 25 stabala bele i crne topole u vremenu kada je to zabranjeno”, rekao je Holik.

Na konferenciji je rečeno kako će Novi Sad do 2026. godine imati tri nova mosta. Četvrti izaziva najviše pažnje u javnosti zbog uništavanja prirode na Ribarskom ostrvu i Kameničkoj adi u produžetku Bulevara Evrope, koji bio ovaj deo grada trebao da poveže sa Sremskom Kamenicom i dalje sa Fruškogoriskim koridorom.

Most koji je deo Fruškogorskog koridora i koji se već gradi, između Kaća i Petrovaradina i, koji treba da ima funkciju gradske obilaznice, te poslednji treći, na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa koji će biti namenjen za bicikliste i pešake.

Ovom konferencijom gradska vlast je zapravo rebrendirala već postojeće projekte, a u tome su gradonačelniku Milanu Đuriću i Igoru Miroviću pomogli Goran Vesić, ministar građevinarstva, Aleksandar Antić, direktor Koridora, Sara Pavkov, sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, predstavnici CRBC, kineske kompanije koja izvodi radove, te profesori Vuk Bogdanović sa Fakulteta tehničkh nauka i Saša Orlović, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

"Ua lopove!": Igor Mirović ušao u verbalni klinč sa ekološkim aktivistima ispred Gradske kuće u Novom Sadu (VIDEO) 2
Foto: A.L./Danas

Sara Pavkov rekla je kako su odgovorili na pitanja Bernske konvencije koja je tražila pojašnjenja na koje načine se planira zaštiti ovo prirodno područje.

„Odgovorilli smo na njihovu žalbu u zakonskom roku, a trenutno radimo ažurirani izveštaj i prikupljamo sve dodatne informacije od nadležnih institucija, jer je zakonski rok za dostavljanje tog izveštaja 31. januar ove godine i to ćemo im dostaviti“, izjavila je Pavkov.

Studija uticaja na životnu sredinu za privremenu dozvolu kojom se gradi pomoćni most prosto po zakonu nije potrebna, nego onog momenta kada se bude ishodovala građevinska dozvola za sam most. Šta će ostati od prirode dok dođemo do građevinske dozvole, videćemo narednih meseci.

Pavkov je na konferenciji saopštila kako su pomenutu Studiju, investitori, odnosno Koridori Srbije, dostavili prošle nedelje. Ona je trenutno u proceduri i uskoro ćemo saznati da li će dobiti saglasnost ili ne.

„Privremenu građevinsku dozvolu za pripremne radove za pristupne saobraćajnice za izgradnju pomoćnog mosta i dozvolu za pomoćni most imamo. Idejni projekat sa studijama opravdanosti, za kako vi kažete četvrti most, smo uradili i dostavili Republičkoj revizionoj komisiji, od koje smo dobili pozitivan izveštaj i sada idemo u projekat dobijanja građevinske dozvole. Deo dokumentacije za tu dozvolu je i Studija uticaja na životnu sredinu, koju smo završili i dostavili Ministarstvu. Očekujemo u nekom periodu odgovor“, kazao je Antić.

"Ua lopove!": Igor Mirović ušao u verbalni klinč sa ekološkim aktivistima ispred Gradske kuće u Novom Sadu (VIDEO) 3
Foto: A. L./Danas

Od direktora Koridora novinari nisu uspeli da saznaju kako se zovu projektanti mosta preko Ribarca i mosta između Kaća i Petrovaradina. Antić je kratko odgovorio kako su to radili zaposleni iz kineske kompanije CRBC.

Profesor Saša Orlović predstavio je revitalizaciju ovog dela grada kada se most preko Ribarca jednog dana zavši. On uključuje sadnju autohtonih drveća, više zelenila ali i pravljenje staza zdravlja.

Gradonačelnik Milan Đurić ocenio je da je ovo istorijski da za Novi Sad.

„To treba da nas raduje i super je što smo videli da se izgradnjom mosta ne narušava priroda na Šodrošu. Nećemo stati na tome, nego ćemo povećati zeleni fond. Teški saobraćaj će biti izmešten na Fruškogorski koridor, a biciklističkim mostom ćemo dati još više na značaju ovoj vrsti saobraćaja i otvaramo mogućnost da čitavo Podgrađe Petrovaradina postane pešačka zona, o čemu smo samo do pre par godina mogli da sanjamo“ rekao je Đurić, napominjući da izgradnja samo mostova košta 360 miliona evra, što je iznos veći nego što je budžet Novog Sada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari