Opoziciona desničarska stranka Nikole Sarkozija Unija za narodni pokret (UMP) osvojila je 46,7 odsto glasova u prvom krugu lokalnih izbora u Francuskoj, dok je Socijalistička partija francuskog predsednika Fransoa Olanda dobila 37,74 odsto glasova. Ekstremno desničarski Nacionalni front dospeo je na vrh nekoliko gradova na jugu, u Perpinjanu, Lurdu, Bezijeu i Frežisu.


Desnica je u proseku dobila 48 odsto glasova u opštinama sa 3.500 ili više stanovnika, levica 43 odsto, a Nacionalni front oko sedam odsto glasova. Francuska levica je najavila da će u drugom krugu izbora nastupiti zajedno. Levičarske partije donele su odluku i da se povuku iz dva grada na jugu Francuske – Taraskonu i Sen Žilu, čime će u prednosti biti desničarske partije, ali će NF biti na gubitku. Drugi krug izbora biće održan 30. marta.

Načelnik službe Generalnog saveta u korzikanskom gradu Bastija Žan Lečia ubijen je preksinoć, na dan glasanja, iz vatrenog oružja dok se automobilom vraćao kući, preneli su juče francuski mediji.

Kako navodi francuska policija, Žan Lečia, čija je ćerka bila kandidat na lokalnim izborima, ubijen je na licu mesta, a njegov automobil marke „sitroen“ je potpuno izrešetan mecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari