Dvadeset osoba je poginulo kada su juče ujutro snage lojalne jemenskom predsedniku Aliju Abdalahu Salehu napale i silom rasterale demonstrante koji su se okupili u gradu Taez, saopštili su organizatori protesta. Taj bilans podrazumeva i troje demonstranata koji su poginuli ispred policijske stanice uoči samog napada policije na Trg slobode gde protivnici režima predsednika Saleha od januara danonoćno kampuju.


Prema rečima očevidaca, tenkovi i blindirana vozila su uz žestoku paljbu napali demonstrante, a vojska je, kako navode ti izvori, počela da puca na šatore demonstranata i privela više stotina onih koji su pokušali da pobegnu i potraže sklonište. Prema bolničkim izvorima, policija je privela i 37 povređenih koji su se lečili u poljskoj bolnici koju su demonstranti postavili na samom trgu.

Jemenska avijacija bombardovala je juče položaje u blizini grada Zindžibar, na jugu zemlje, koji se navodno nalazi u rukama boraca Al-Kaide koji su ranije ubili dvojicu jemenskih vojnika, rekli su vojni izvori. Avijacija je gađala pozicije Badždar i Kala, na izlazu iz istočnog dela grada koji su u nedelju zauzeli borci za koje se veruje da su pripadnici Al-Kaide, rekao je jedan očevidac.

Prema nepotvrđeni informacijama, iste položaje je gađala i mornarica čiji se brodovi nalaze nekoliko kilometara od obale kod Zindžibara. Agencije su ranije javile, pozivajući se na zvaničnika jemenskih bezbednosnih snaga, da su na jugu Jemena u zasedi koju su kako se pretpostavlja postavili pobunjenici bliski Al-Kaidi, poginula tri vojnika i jedan pukovnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari