Ubistvo porodice Đokić organizovao i izvršio samo prvoosumnjičeni? 1

Apelacioni sud u Nišu odbio je žalbu na rešenje kojim je produžen pritvor Stefanu Dž, sinu Gorana Dž, prvoosumnjičenom za brutalno ubistvo tročlane porodice Ðokić, koje se dogodilo 26. septembra prošle godine u selu Moravac kod Aleksinca, potvrdio je branilac, advokat Filip Domazet.

U pritvoru se još nalazi i Goran Dž, dok je on ukinut drugom Goranovom sinu Milanu Dž, kao i braći Aleksandu M. i Kostadinu M, iz Moravca, koji su, takođe, osumnjičeni za ovo krivično delo.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotna robija.

“Imam informaciju da je Stefanu Dž. produžen pritvor do 11. aprila, ali još nisam dobio odluku Apelacionog suda, te tako ne znam na šta se sud poziva. Ne vidim nijedan razlog da njegov pritvor bude produžen, a u odnosu na druge osumnjičene nema više razloga za bilo kakvu sumnju da je umešan u ubistvo”, kaže Domazet za Danas.

On kaže da je tačno da je pištolj kojim su Đokići ubijeni pronađen u stanu porodice Dž. u Aleksincu, koji je najviše koristio Stefan, a da je na pištolju pronađen DNK koji pripada nekom iz porodice Dž, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi kome od njih.

Tačno je i da je džak sa novcem, navodno ukradenim iz vozila Đokića, a na kojem su tragovi DNK Gorana Dž, pronađen u dvorištu prvoosumnjičenog u kojem je Stefan sagradio kuću. Svi prikupljeni dokazi za sada ukazuju da je u ubistvu učestvovao Goran Dž, ali ne i njegovi sinovi, kaže on.

Advokat Mladen Magdalenić, koji zastupa braću Aleksandra i Kostadina M, kaže da dosadašnji dokazi ni njegove branjenike ne dovode u vezu sa ovim ubistvom.

I on smatra da svi dokazi upućuju isključivo na prvoosumnjičenog Gorana Dž, koji je, po onome što je istraga utvrdila, ovo krivično delo verovatno izvršio sam.

“Goran Dž. jeste govorio da je sa Aleksandrom i Kostadinom navodno bio ‘još jedan čovek‘, ali dokazi to ne potvrđuju, niti se na pribavljenim snimcima nadzornih kamera igde vidi crveno vozilo u kojem su navodno bili Aleksandar, Kostadin i ‘treći čovek’. Uopšte, čitava istraga je išla u pravcu da uveže moje branjenike sa ubistvom, i to na osnovu izjave Gorana Dž, ali dokaza za takvu tvrdnju nema”, kaže za Danas Magdalenić.

Izvori Danasa koji su detaljno upoznati sa slučajem, međutim, ne isključuju mogućnost da je u ubistvo umešan “neko treći”, ali da je Goran Dž. skrenuo istragu na drugu stranu iz straha, zbog ucene ili sličnih razloga.

Ipak, istraga se nije ozbiljnije bavila ovakvim scenarijem, već se bazirala na izjavama prvoosumnjičenog, te uglavnom njih proveravala, kažu oni.

U izjavama pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu deset kolega braće Stefana i Milana Dž. potvrdilo je da su oni u noći ubistva bili na radnim mestima, jedan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a drugi u vatrogasnoj jedinici.

Majka, supruga i devojka braće Kostadina i Aleksandra M. svedočile su da ni oni kritične noći nisu bili na mestu ubistva, pozivajući se na snimke nadzornih kamera na kući, gde je bio jedan od njih, ili snimke kamera na putu Niš – Aleksinac, na kojem se nalazio drugi, kao i na sadržaj njihovih SMS poruka.

Braću Stefana i Milana Dž, kao i Aleksandra i Kostadina M. u vezu sa ubistvom Đokića doveo je prvoosumnjičeni, koji je kasnije delimično promenio iskaz, te kazao da njegovi sinovi ni na koji način nisu bili umešani.

Psihijatrijsko veštačenje Gorana Dž, u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, pokazalo je da je on bio uračunljiv u vreme izvršenja ovog dela, odnosno da kod njega ne postoji duševno oboljenje, a ni privremeni duševni poremećaj koji je uticao na sposobnost da upravlja svojim postupcima.

On se, inače, tokom istrage povremeno ponašao neuobičajeno, naizmenično se smejući i plačući, te menjajući iskaze o događaju.

Prema nezvaničnim informacijama, Goran Dž. je negirao da je učestvovao u zločinu, optužujući braću Aleksandra i Kostadina M. da su isplanirali ubistvo, a da je jedan od njih ubio Đokiće, dok mu je drugi pomagao.

On je kazao da su njega pretnjama naterali da žrtve tipuje i zaustavi njihov automobil, za šta su mu dali 10.000 evra.

Izvori bliski istrazi kazali su da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

U dvorištu Gorana Dž, u kojem je kuća njegovog sina Stefana, pronađeno je 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz sefa u vozilu Gorana Đokića.

Goran Dž. je navodno znao za sefove jer je povremeno prao vozilo. Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe, spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari