Učenici čačanske Gimnazije protestovali zbog iskopavanja litijuma 1Foto: Wikipedia

Više desetina učenika Gimnazije u Čačku protestovalo je danas na gradskom trgu zahtevajući da se obustave sva iskopavanja litijuma u Srbiji i da se reše pitanja zagađenja vazduha i reka.

Oni su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo: „Ekologija ne onkologija“, „Rio Tinto marš sa Drine“, „Voda koju pijem ne treba mi“, „Mi sa Morave nemamo bežati nigde, mi druge zemlje do ove na Moravi nemamo, a ovu koju imamo valja nam braniti“.

Većina učenika je nosila majice i bedževe na kojima je pisalo: „Marš sa Drine“.

Učenik čačanske Gimnazije Jovan Palibrk rekao je na protestu da nije tačno da su oni izmanipulisani i istakao da imaju pravo da se bore za čist vazduh, reke i zemlju.

„Mi smo ovde da bi javno izneli mišljenje koje nije politički orijentisano. Mi nismo dobili ni pljeksavice ni flašicu koka kole, kao što je pisalo po društvenim mrežama, niti su nas ovde poslale neke stranke. Oni takvim natpisima pokušavaju da druge izmanipulišu da nas ne bi podržali“, rekao je Palibrk okupljenim učenicima na trgu.

On je tražio da Rio Tinto javno objavi informacije za koje kažu da su poslovna tajna, jer te informacije se tiču svih građana.

„Rio tinto nije jedini problem u državi već su to i drugi ekološki problemi, izgradnja malih hidrocentrala, zagađenja reka. Pre samo šest godina Zapdana Morava koja protiče kroz Čačak je bila bogata ribom, sada ribe u toj reci nema“, rekao je Palibrk.

On je kazao da policija u civilu na potestu koji su srednjoškolci održali pre sedam dana „nije imala hrabrosti“ da ih legitimiše na trgu, gde su protestovali, nego su ih sačekivali isped škola i tu ih fotografisali, legitimaisali i fotografisali im lične karte.

„Posle njihovog legitimisanja nismo dobili nikave prekršajne prjave i ja se pitam zašto su oni uzimali te podatke od nas i kome idu ti podaci. Vreme je da se policija pozabavi švercom droge i kriminalom, a ne učenicima koji su odlučili da javno iznesu mišljenje o ekološkim problemima“, rekao je Palibrk.

On je dodao da ih policijsko legitimisanje nije uplašilo.

„Samo se pitamo zašto nas policija smatra državnim neprijateljima, umesto da je ovde sa nama“, istakao je Palibrk.

Učenik Gimnazije Dušan Vukojčić kazao je novinarima da je došao na protest samo zbog zagađenog vazduha, reka i pokušaja da se zagadi i zemlja.

On je rekao da natpis „Marš sa Drine“ koji je nosio na majici znači da bi trebalo oterati svakog ko hoće da uništi prirodne lepote države u kojoj živi.

„Moja poruka svima koji vode državu je poslušajte glas građana“, dodao je Vukojčić.

Profesor filozofije u Gimnaziji i srednjoj Medicinskoj školi u Čačku Nataša Vasiljević, koja je podržala protest učenika, rekla je novinarima da je srećna što su učenici „digli svoj glas i shvatili važnost razvoja ekološke svesti“.

Ona je dodala da je posebno značajno što su celu akciju i protest učenici organizovali preko đačkih parlamenata.

„Uvek sam za podršku svojim učenicima, čak i onda kada se sa nekim njhovim stavovima ne slažem“, rekla je Vasiljević.

Učenici su posle protesta prošetali centralnim grdskim ulicama uz zvuke pištaljki i uzvike „Rio Tinto, marš iz Srbije“.

Protest je završen bez incidenata, a na protestu nije uočena uniformisana policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari