Učenici subotičke osnovne škole ugostili vršnjake iz Austrije, Italije i Hrvatske 1Foto: Subotica.info

Osnovna škola „Ivan Milutinović“ u Subotici bila je domaćin učenicima iz Italije, Austrije i učenicima iz grada Bakra iz Hrvatske, zahvaljujući realizaciji Erazmus projekta pod nazivom „Povratak Korijenima“.

Cilj projekta je da đaci hrvatske nacionalnosti koji žive van Hrvatske nauče nešto o tradiciji i običajima zemlje iz koje potiču njihovi preci i da se upoznaju sa svojim vršnjacima koji žive u različitim državama, navodi Subotica.info.

Koordinatorka projekta u Osnovnoj školi „Bakar“ iz Hrvatske, Ksenija Litović, kaže da su kroz ovaj projekat želeli da pomognu deci, pripadnicima hrvatske zajednice, koja su u Austriji, Srbiji i Italiji, da osveste svoje poreklo i da se upoznaju sa zemljom iz koje im potiču preci.

„Đaci su se povezali i razmenili iskustva. Dosta dece, iako su tek druga generacija koja živi u inostranstvu, uopšte ne govori maternji jezik“, napominje Litović.

Učenici su pet dana boravili u Subotici i za to vreme obišli kulturne i istorijske znamenitosti Subotice, okolna mesta, gde su se upoznali sa običajima, starim zanatima i igrama kako su se nekada deca igrala. Učestvovali su u niz radionica, a posetili su i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu.

Poslednjeg dana podeljene su diplome za učešće u aktivnostima, a učenici su se potpisali na „Drvetu želja“ koje se nalazi u dvorištu škole.

Projekat će biti nastavljen u Italiji i Austriji gde će učenici nastaviti sa druženjem i upoznavanjem kulture i načina života u drugim zemljama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari