Učeniku skidali pantalone, primoravali ga da peva i hvatali ga za vrat: Slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Vladičinom Hanu 1Foto: osbranko.rs

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu došlo je do vršnjačkog nasilja, potvrdilo je za Danas Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju. Iz pomenute osnovne škole, međutim, demantuju ovakve navode i ističu da „nasilja u školi nije bilo“.

Kako piše u dopisu VJT, incident se dogodio u sredu, 16. novembra.

„Dežurni zamenik VJT u Vranju obavešten je dana 16. novembra da je u OŠ ‘Branko Radičević’ u Vladičinom Hanu došlo do vršnjačkog nasilja. Dežurni zamenik naložio je policiji da se od svih učesnika događaja, u prisustvu zakonskih zastupnika – roditelja, prikupe obaveštenja o okolnostima događaja, da se sa okolnostima slučaja upozna Centar za socijalni rad, te da se nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica ponovo obavesti postupajući zamenik“, navode iz vranjskog VJT.

Iz OŠ „Branko Radičević“, ipak, tvrde da „nasilja nije bilo“.

„Ja to moram da demantujem, nasilja u školi nije bilo. Preduzete su sve zakonske mere koje smo u obavezi da kao škola preduzmemo. Zasedao je tim za zaštitu i prevenciju od nasilja. Policiju nije obavestila škola, već roditelj učenika. Direktor je obavio razgovor sa učenicima, akterima događaja“, rekla je za Danas G. R, zaposlena u osnovnoj školi u Vladičinom Hanu u kojoj se desilo vršnjačko nasilje.

G. R, sa druge strane, kaže i da se radi o „drugom nivou nasilja“, prema pravilniku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čime i sama potvrđuje da je vršnjačkog nasilja, ipak, bilo.

„Pošto je u pitanju drugi nivo nasilja, mi po tom nivou ne obaveštavamo policiju, već je to uradio roditelj učenika. Stišavali smo situaciju, jer su to učenici koji se svakodnevno druže i zajedno provode vreme na hodnicima i tokom školskih odmora“, reči su zaposlene u OŠ „Branko Radičević“.

Kontaktirali smo i sa Centrom za socijalni rad (CSR) u Vladičinom Hanu, odakle je novinaru poručeno da „izjavu iz CSR ne sme niko da daje, osim naših iz Ministarstva“.

„Morate da se obratite Ministarstvu, pa da oni traže izveštaj od nas, pa da mi to prosledimo njima, pa oni onda da daju izjave za medije“, rekli su iz CSR.

VJT u Vranju nije imalo informacije o tome šta se, zapravo, desilo 16. novembra u narečenoj školi, ali, prema pisanju medija, nasilnički čin dogodio se za vreme odmora, posle četvrtog časa, kada su, u učionici, učeniku šestog razreda prišla trojica „osmaka“ i četiri devojčice iz istog razreda.

Kako prenose mediji, a te informacije još nisu demantovane, „osmaci“ su „šestaka“ primoravali da peva, skidali mu pantalone i hvatali za vrat, a devojčice mu nisu dozvoljavale da izađe iz učionice.

Podsetimo, ovo je treći slučaj vršnjačkog nasilja za manje od mesec dana. Najpre je majka osmogodišnjeg dečaka, učenika OŠ „Vuk Karadžić“ u Vranju, nadležnima prijavila da su njenog sina u više navrata zlostavljali učenici ove škole, a potom je novi slučaj maltretiranja prijavljen u Srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi „Stevan Sinđelić“ u Vranju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari