"Prvo ih je udario pa tražio da nagi šetaju po učionici": Vršnjačko nasilje u Srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi na jugu Srbije 1Foto: Dušan Pešić / Danas

U Srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi „Stevan Sinđelić“ u Vranju, učenik četvrtog razreda, Đ. J, zajedno sa još jednim maloletnim licem, fizički je napao dva učenika prvog razreda ove škole, M. N. i S. J, potvrđeno je za Danas u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Policijska uprava u ovom gradu prijavila je 9. novembra ovaj slučaj Osnovnom javnom tužilaštvu.

„Nakon što je maloletno lice udaralo rukama oštećene, Đ. J. je zadao nekoliko udaraca rukom u predelu lica oštećenima, a zatim tražio od oštećenih da spuste pantalone i donji veš i tako nagi šetaju po učionici, dok ih je on snimao mobilnim telefonom“, navode iz vranjskog OJT.

Kako dalje piše u dopisu Danasu, „naloženo je prikupljanje potrebnih obaveštenja, takođe da se obavi razgovor sa oštećenima i očevicima događaja i pribavi medicinska dokumentacija za oštećene“.

„Naloženo je, takođe, i da se podnese krivična prijava protiv Đ. J, zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje“, saopštili su iz OJT.

Vranjsko tužilaštvo „nema informacije o vrsti i stepenu povreda oštećenih“, kao ni da li su se napadnuti učenici uopšte javljali lekaru.

Centar za socijalni rad (CSR) u Vranju je, rekli su iz OJT, „obavešten o ovom slučaju“.

Iz Srednje poljoprivredno-veterinarske škole za Danas su potvrdili da se incident dogodio u učionici.

„Odmah po saznanju, škola je preduzela sve mere koje su u njenoj nadležnosti. Obaveštena je policija i ona dalje postupa i proslediće informacije o slučaju nadležnim organima, javnom tužiocu ili ne znamo već kome“, rekli su iz ove srednje škole.

Kako su naglasili, „više ništa ne mogu da kažu, jer je to sada stvar nadležnih organa“.

„Istraga je u toku. Radi se o maloletnim licima, a napad se desio u školi. Što se nas tiče, na vreme smo postupili onako kako nalaže zakon“, poručili su iz Srednje poljoprivredno-veterinarske škole.

Olakšavajuća je okolnost to što, kako su rekli za Danas iz ove ustanove, „deca nisu povređena“.

Školski psiholog, Ivan Nedeljković, za Danas je rekao da, iako nije upoznat sa slučajem vršnjačkog nasilja u Srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi u Vranju, smatra da je „fizičko nasilje u Srbiji zanemarljivo u odnosu na porast digitalnog nasilja, ali, ako se pojavi neki slučaj fizičkog maltretiranja, onda je vrlo drastično i ide se do krajnjih granica“.

„Ima mnogo razloga koji dovode do pojave nasilja u školama, ne može da se kaže da postoji najbitniji faktor. Mislim da je osnovna greška u komunikaciji, odnosno sporazumevanju, razumevanju tuđih potreba i empatiji. Mislim da je ključna stvar vaspitanje. U poslednje vreme roditelji kao da se ustručavaju da svoju decu vaspitaju tako da budu osetljiva prema drugima, nego ih uče da više budu sebična, usmerena na sebe, zadovoljenje svojih potreba i onog što je lično“, istakao je Nedeljković.

Smatra da uzroci za pojavu ovog tipa nasilja mogu biti različiti, a zavise, pre svega, od uzrasta, od toga da li se radi o učenicima osnovnih ili srednjih škola.

„Iako i sada ima fizičkog nasilja, kao što nam pokazuje ovaj primer u Vranju, mislim da je danas zastupljenije digitalno, putem društvenih mreža. Fizičko nasilje se, prema mom iskustvu, najčešće javlja u petom i šestom razredu osnovne škole, a posle, od sedmog i osmog, ređe. Mislim da je tu najveći problem osvešćivanje verbalne agresije. Sada mladi komuniciraju na nivou koji podrazumeva ili prihvata verbalnu grubost, iživljavanje, na neki način, prema slabijima. Što su dalje fizički, ako govorimo o pretnjama upućenim preko društvenih mreža, to je ta grubost veća“, istakao je naš sagovornik.

Naglasio je i da se često u školama dešava „grupni pritisak“ na pojedinca, kao vid psihičkog i fizičkog maltretiranja.

„Na primer, ako neki učenik voli da nosi prstenje ili šinjel, onda ga nasilnici iz grupe provociraju i maltretiraju zato što je drugačiji od njih. To je jedna vrsta grupnog pritiska“, zaključio je Nedeljković.

"Prvo ih je udario pa tražio da nagi šetaju po učionici": Vršnjačko nasilje u Srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi na jugu Srbije 2
Centar za socijalni rad u Vranju bez odgovora, Foto: Dušan Pešić / Danas

Pokušali smo da kontaktiramo i sa Centrom za socijalni rad – jer je, po rečima portparola OJT u Vranju, Miodraga Stojanovića – Centar za socijalni rad obavešten o slučaju vršnjačkog nasilja, ali do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili iz ove javne ustanove na pitanja upućena imejlom o koracima koje će CSR preduzeti.

Ni od Dragane Arsić, direktorke CSR, nismo uspeli da dobijemo informacije, jer se nije javljala na pozive do objavljivanja ovog teksta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari