Mučno je zaista ovih dana čitati medijske najave iz pouzdanih izvora kako će se solidarni porez zameniti smanjenjem zarada od 10 do 15 odsto, i to svima. Znak jednakosti u oduzimanju ne može se staviti između pravosuđa i ostalih jer su zarade u pravosuđu mnogo niže u odnosu na javna preduzeća, fondove i agencije. Veće zarade od pravosudne ima čak i lokalna administracija. Zbog toga je Sindikat pravosuđa Srbije, pre nepune dve godine, dostavio predlog Ministarstvu pravde i državne uprave, i to piramidalni, kako bi zarade trebalo da se određuju.


Ukoliko je Vlada Srbije ozbiljna u nameri da prokontroliše sve zarade budžetskih korisnika i iste ujednači, trebalo bi da utvrdi najvišu i najnižu zaradu, s tim što bi na vrhu platne piramide bio predsednik Republike i predsednik Ustavnog suda; predsednik Vlade Srbije, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i predsednik Narodne skupštine, nezavisne institucije (VSS, DVT, Agencija za borbu protiv korupcije, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja, Revizorska institucija), slede ministri, poslanici, sudije i tužioci. Iza predstavnika tri grane vlasti i nezavisnih institucija slede doktori, naučnici, profesori. Zatim slede svi ostali – direktori, pomoćnici, savetnici…

Dakle, zakon bi morao da stavi znak jednakosti u javnom sektoru – ista plata za isti rad, odnosno konačno bi trebalo da se prestane sa plaćanjem statusa i zvanja bez vidljivih rezultata.

S tim u vezi, neophodno je da se preispitaju sve zarade i druga primanja koja se finansiraju iz Budžeta i koja prelaze iznos od 100.050 dinara. Ovo zbog toga što je Vlada odlučila da je građanima dovoljna za život minimalna zarada od 20.010 dinara, pa pretpostavljam da je članovima Vlade i ostalim funkcionerima dovoljno pet minimalnih jer imaju besplatan prevoz – službena vozila, plaćene putne troškove, selidbene troškove, troškove za odvojen život, vikend-posete porodici, telefone i telefonske razgovore, dnevnice za putovanja u zemlji i inostranstvu.

Pored toga, trebalo bi ukinuti ili smanjiti naknade na ime članstva u radnim komisijama, odborima, savetima…; prekinuti sa nabavkom najnovijih modela mobilnih telefona i obustaviti plaćanje računa za korišćenje istih; obustaviti nabavku novih vozila i racionalnije koristiti postojeća.

Inače, Srbija ima 36.400 funkcionera, od kojih nešto više od 25.000 aktivnih! Svaki od njih obavlja više funkcija, kao multipraktik, i za to prima naknadu koja nije ispod prosečne zarade ( ili dve minimalne). Ukoliko bi se odrekli jedne funkcije, to bi bilo kao da ste otpustili 50.000 zaposlenih sa minimalnom zaradom. Osim toga, mogli bi i gradski prevoz da koriste ili barem na gorivu da uštede.

I dok nama pričaju o štednji i smanjenju zarada, Vladin vozni park sa 317 vozila, o kojima brine Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, u periodu od 1. jula 2012. do 30. juna 2013. godine prešao je, nećete verovati, ni manje ni više nego 8.282.557 kilometara u iznosu od 117.690.000 dinara i potrošio više od 780.000 litara goriva. Za održavanje ovih vozila utrošeno je još dodatnih 98.000.000 dinara. Za godinu dana, baš nekako u ovo vreme krize, obišli su zemljinu kuglu 206 puta! Ma udri po sirotinji, a curi na sve strane.

Autorka je predsednica Sindikata pravosuđa Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari