Udruženja za borbu protiv nasilja: Visoki savet tužilaštva urušava dostignuti nivo zaštite žrtava nasilja u Beogradu 1Foto: Shutterstock/Burdun Iliya

„Visoki savet tužilaštva je svojom odlukom od 19. juna 2023. godine o izboru javnih tužilaca, urušilo dostignuti nivo zaštite žrtava nasilja koji je uspostavljen u Beogradu, što posebno zabrinjava u trenutku i kontekstu u kome se ova odluka donosi“, navode u saopštenju više udruženja za borbu protiv nasilja.

Kako tvrde, novoformirani Visoki savet tužilaštva, „uz upitnu zakonitost sprovedenog postupka izbora, je pao na svom prvom zadatku i pokazao da mu unapređenje prava žrtava nasilja nije prioritet, kao što mu nije prioritet borba protiv rastućeg i razarajućeg nasilja u Srbiji“.

„Činjenicom da Gorjana Mirčić Čaluković nije izabrana za javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, prestaće da postoji mesto koordinatorke za rodno zasnovano nasilje, i biće unazađen rad Službi za pomoć i podršku žrtvama nasilja koje su osnovane na njenu inicijativu i zalaganje, kako u Višem tako i u šest osnovnih javnih tužilaštava u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

„Žalosna je istina da trenutno u celoj Srbiji, u kojoj su se ove godine dogodila dva najmonstruoznija masovna ubistva u kojima je ubijeno desetoro dece i osmoro mladih i odraslih osoba, i u kojoj je u porodično-partnerskom odnosu ubijeno najmanje 17 žena, dve devojčice i dva dečaka, nema javnog tužioca koji ima znanja, veština i volje koju ima Gorjana Mirčić Čaluković, da preuzme i nastavi ono što je ona započela“, zaključuju oni.

Saopštenje potpisuju:
– Autonomni ženski centar
– Organizacija za podršku ženama s invaliditetom …IZ KRUGA –VOJVODINA
– Evropski pokret Srbija
– Inicijativa mladih za ljudska prava
– Građanske inicijative
– Viktimološko društvo Srbije-VDS
– Udruženje žena Peščanik
– Ženski centar Užice
– Sadija Gicić, feministička soc.radnica
– Centar za primenjene evropske studije – CPES
– Centar za mame
– Femix
– Mirjana Tejić, feministička pravnica
– Prof. dr Bosiljka Đikanović
– Žene za mir
– Dr Natalija Žunić, sociološkinja, Ženski istraživački centar, Niš
– Nadežda Radović
– Jovana Gligorijević, Vreme, Novinarke protiv nasilja
– Tamara Vukasović
– Maša Mileusnić, Novinarke protiv nasilja
– Danica Đokić, Novinarke protiv nasilja
– Impuls, Tutin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari