Udruženje: 24 godine od organizovanog kidnapovanja i mučenja srpskih civila na Kosovu i Metohiji 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović izjavila je danas da se u aprilu navršava 24 godine otkako su se desile prve pojedinačne i masovne prisilne otmice i surova ubistva na prostoru Kosova i Metohije.

„U selima oko Dečana, albanski teroristi su 22. i 23. aprila 1998. godine organizovano otpočeli kidnapovanja, zlostavljanja i mučenja nad nedužnim civilima srpske nacionalnosti. I pored toga što je naša država bila prisutna u punom kapacitetu, albanski teroristi su sa kućnih pragova odveli i ubili najmanje sedmoro srpskih civila u selima Gornji Ratiš i Dašinovac“, rekla je Šćepanović novinarima u Pres centru UNS-a u Beogradu.

Prema njenim rečima, zločini su te godine nastavljeni širom Kosova i Metohije, a stradali su Srbi, Romi, Goranci, Turci, kao i Albanci „koji nisu hteli da učestvuju u tim zločinima“.

„Sve se to odvijalo pod budnim okom i pod široko razvijenim zastavama Ujedinjenih nacija, NATO snaga i Evropske unije“, kazala je ona.

Istakla je da je to udruženje nezadovoljno zbog „nehumanog, neodgovornog i neprofesionalnog odnosa specijalnih medjunarodnih i domaćih istražitelja“.

„Uvereni smo da kada bi postojala istinska politička volja zvaničnika u Beogradu i Prištini, posebno u Prištini, i uz pomoć međunarodne zajednice, broj nestalih lica bi se znatno umanjio“, ocenila je Šćepanović.

Dodala je i da to udruženje traži proveru svih lokacija za koja se sumnja da postoje posmrtni ostaci nestalih lica, rezultate potpisanih sporazuma, deklaracija i rezolucija, kao i da se omogući izgradnja memorijala na mestima gde su se zločini dogodili.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović istakao je da je te 1998. godine, pored sedam osoba u Gornjem Ratišu, ubijeno ili nestalo 10 u Klečkoj, oko 40 osoba u Orahovcu, kao i da je nepoznata sudbina 10 rudara rudnika u Belaćevcu.

„To je godina u kojoj smo imali i puno pojedinačnih žrtava i puno kidnapovanja i mnoge od tih osoba se i danas nalazi na listi 1.621 osobe koja se vodi kao nestala“, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, Priština u poslednje vreme odbija da postupa po zahtevima Kancelarije za nestala lica, odnosno zahtevima da se na desetak lokacija na Kosovu i Metohiji pokuša rasvetljivanje sudbine jednog broja lica koja se vode kao nestala

„To njihovo odbijanje i izbegavanje obaveze je nešto što nas zabrinjava, pogotovu što nisam osetio da medjunarodna zajednica vrši adekvatan pritisak na Prištinu da te lokacije pretraži“, kazao je Odalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari