Udruženje banaka Srbije: Krediti privredi stagniraju, veći rast stambenih nego keš kredita 1Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Krediti privredi su u maju stagnirali (pad od 0,01 odsto) u odnosu na april, dok su krediti stanovništvu povećani za 2,5 odsto, pokazuju podaci Udruženja banaka Srbije.

U odnosu na maj prošle godine kreditni rast iznosio je četiri odsto i to zahvaljujući kreditima građanima. Kreditiranje privrede povećano je za godinu dana za svega 1,5 odsto, dok je iznos kredita stanovništvu povećan za 7,6 odsto.

Kada se radi o stanovništvu, rast keš kredita je osetno usporio i u odnosu na maj 2022. godine iznosio svega 5,3 odsto. Ipak, samo u maju zabeležen je visok rast gotovinskih kredita od tri odsto, više od polovine rasta u poslednjih 12 meseci.

Istovremeno, stambeni i krediti za adaptaciju povećani su za 13,3 odsto. Takođe, značajan rast, od 33,4 odsto zabeležen je kod tzv. ostalih kredita, koji se mahom odnose na kredite za refinansiranje postojećih obaveza. U maju u odnosu na april, ovi krediti zabeležili su skok od čak 43,3 odsto. S druge strane, njihov iznos je petnaestak puta manji od iznosa stambenih ili keš kredita.

U istom periodu potrošački krediti su pali za 25 odsto, a poljoprivredni za 18 odsto.

Uprkos rastu kamatnih stopa, docnja kod otplate kredita je i dalje veoma niska. Kod građana to su neplaćene obaveze duže od 60 dana i iznosile su svega 2,4 odsto. Kod privrede, docnja se odnosi na kašnjenja u otplati kredita duža od 15 dana i iznosila je tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari