Udruženje građana Zeleni ustanak postavlja senzore za merenje zagađenosti vazduha u Leskovcu 1Leskovac Foto: Wikipedia/Vladimir Bogdanović

Leskovačko Udruženje građana „Zeleni ustanak“, formirano nakon prošlogodišnjih protesta za očuvanje parkića i igrališta za decu kod vrtića „Pepeljuga“, pokrenulo je akciju postavljanja senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM čestica u vazduhu u Leskovcu.

Kako navode, ova akcija je pokrenuta u saradnji sa prvom srpskom građanskom mrežom za otvorene podatke merenja koncentracije čestica zagađivača „Vazduh građanima“ kao i Internet društvom Srbije.

„Glavni cilj akcije jeste da se do kraja leta odnosno pre početka sledeće grejne sezone na
različitim lokacijama širom grada postavi ukupno oko 20 do 25 senzora za merenje zagađenosti vazduha, što predstavlja optimalan broj mernih mesta za grad veličine Leskovca“, navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, merni podaci biće prikazivani u realnom vremenu na internet platformi Klimerko.org.

Do sada su instalirana tri takva senzora čiji su merni podaci već vidljivi na ovoj platformi.

Iz ovog Udruženja sz pozvali Leskovčane koji žele da podrže akciju i omoguće instalaciju senzora u svom dvorištu ili terasi da se jave na e-mail udruženja [email protected].

Senzor za merenje će im biti dostavljen besplatno dok će oko same instalacije i povezivanja na internet platformu dobiti podršku od udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari