Udruženje novinara: Stefanović ugrožava novinare 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas su osudili izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je regionalnu TV N1 proglasio za TV pod kontrolom CIA.

Time je, kako su ocenili, ne samo etiketirao i pokušao da diskredituje, već je i njenim novinarima i zaposlenima ugrozio bezbednost.

Udruženja upozoravaju da je, osim toga, Stefanović prekršio i Zakon o javnom informisanju i medijima koji izričito zabranjuje diskriminaciju medija, kao i pritisak na njihovu autonomiju.

Zakon zabranjuje i da se sloboda javnog informisanja povređuje zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, podseća se u saopštenju.

NUNS i NDNV u zajedničkom saopštenju navode da je manir i drugih najviših predstavnika vlasti, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, da TV N1 nazivaju “američkom televizijom”, što ima za cilj da joj se oduzme legitimitet, ali i da se izvrši pritisak na njenu uređivačku politiku, s obzirom da je jedan od retkih velikih medija koji ima kritički otklon prema vlasti, rukovodi se profesionalnim i etičkim normama, a ne interesima vlasti.

Odnos prema TV N1 je samo još jedan dokaz da su predstavnici vlasti protivnici medijskih sloboda i da imaju za cilj da ukinu ili marginalizuju svako kritičko mišljenje u zemlji i onemoguće dijalog o bilo kom političkom i društvenom pitanju, zaključuju u saopštenju NUNS i NDNV.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari