Udruženje: Obolelima od limfoma i dalje teško dostupne inovativne terapije 1Foto: Aleksandar Roknić

Udruženje obolelih od limfoma LIPA danas je upozorilo da je i dalje teško dostupna inovativna terapija za lečenje te bolesti.

„Na žalost, Nacionalni dan borbe protiv limfoma, 24. mart, i ove godine dočekujemo suočeni sa velikom pretnjom koju sa sobom nosi pandemija kovid-19. Pacijenti sa hematološkim malignitetima u Srbiji suočavaju sa ograničenom dostupnošću terapijama, naročito inovativnim“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Istaknuto je da je stvaranje uslova za kvalitetnije lečenje obolelelih od limfioma od uspostavljanja i povećanja pravovremene dostupnosti lekovima, preko stabilnog i sistematskog finansiranja terapija, jedino pravo rešenje za uspeh lečenja, očuvanje i unapređenje zdravlja i kvaliteta života pacijenata.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv limfoma, Udruženje LIPA će baviti temom „Izazovi za pacijente sa limfomom i hroničnom limfocitnom leukemijom (HLL) u toku pandemije i kako se nositi sa njima“.

Pripremljena je brošura „Strah od relapsa“, kao i predavanja psihoterapeuta i nutricionista, a hematolozi su dali preporuke za obolele od limfoma koje se odnose na vakcinaciju.

Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre četiri godine, zajedničkom inicijativom Srpske limfomske grupe, strukovnog udruženja i Udruženja obolelih od limfoma LIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari