Udruženje pedijatara: Razmotriti predlog da deca starija od 12 godina prime i treću dozu vakcine protiv kovida 1Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas da je, usled širenja omikron soja korona virusa, vrlo izvestan veliki porast broja zaražene i hospitalizovane dece i apelovalo da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili, kao i da se vakcinišu deca starija od 12 godina.

U saopštenju Udruženje je apelovalo i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

Udruženje je ukazalo da podaci iz USA i zemalja Evrope govore da broj registrovanih slučajeva korona virusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih.

Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagani porast najtežih oblika bolesti multisistemskog inflamatornog odgovora.

Karakteristika prethodnog epidemijskog talasa (delta soj) bio je porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a izvesno je da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina. Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mlađih od četiri godine.

Udruženje je istaklo da je posebno zabrinjavajuće da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije, ukazavši da je jedini način da zaštitimo kategoriju dece do četiri godine vakcinacija svih u njihovom okruženju.

„Vakcinacija je najviše što možemo učiniti kako bismo umanjili mogućnost zaražavanja i zaštitili sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida 19“, navelo je Udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.