Udruženje pedijatara Srbije: Prevelika tolerancija konzumacije duvanskih proizvoda, pretnja po decu 1Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Udruženje pedijatara Srbije ocenilo je danas da je zastareo zakonski okvir i da je prevelika tolerancija u vezi sa konzumacijom duvanskih proizvoda na javnim mestima predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje kako samih pušača, tako i onih koji su posredno izloženi dimu, uključujući i decu.

To udruženje je u saopštenju navelo da „počevši od boravka u materici, pa do zatvorenih prostora uz svoje roditelje“, deca možda i najmanje od svih mogu da biraju okruženje u kom će boraviti.

„Žene koje puše u trudnoći imaju veći procenat prevremenih pobačaja i mrtvorođene dece (po mrtvorođenosti Srbija je ‘lider’ u regionu). Novorođenčad majki koje puše i izložene su duvanskom dimu se rađa sa manjom telesnom težinom i slabije razvijenim plućima. Deca majki koje puše imaju veću sklonost ka astmi i alergijskim oboljenjima“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima udruženja, duvanski dim dovodi do češće infekcije disajnih puteva, a češće infekcije znače češća, duža i teža pogoršanja astme problematična za terapiju.

„Deca izložena duvanskom dimu u svom okruženju imaju i češće infekcije srednjeg uha praćene većom mogućnošću gubitka sluha. Duvanski dim kod dece sa astmom predstavlja rizik za pojavu hronične opstruktivne plućne bolesti koja u velikoj meri oštećuje plućnu funkciju i skraćuje životni vek, u proseku za 15 do 25 godina“, dodaje se u saopštenju.

Naglašeno je da je ugroženost dece od duvanskog dima poseban problem i s etičkog aspekta jer je „na udaru izuzetno osetljiva kategorija stanovništva koja trpi posledice tuđeg lošeg izbora i slabosti“.

„U tom smislu obaveza je svakog savremenog društva i države da se što odlučnije bori sa pušenjem kao javno zdravstvenim izazovom“, saopštili su iz Udruženja pedijatara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari