Udruženje policije: U toku politizacija policije 1Foto: Ana Milošević/Danas

Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ saopštio je danas da je u toku potpuno politizovanje policije i povećanje uticaja ministra unutrašnjih poslova na operativnu nezavisnost i rad policije, navodeći da je to u gruboj suprotnosti sa aktuelnim zakonom o policiji Republike Srbije i savremenim evropskim principima.

Ministarstva unutrašnjih poslova je, kako u saopštenju navodi Udruženje, naložilo je da je za raspoređivanje svih nivoa starešina, pa i najnižih, neophodna saglasnost Kabineta ministra, čime je u potpunosti politizovano kadriranje u policiji.

Takav vid raspoređivanja, kako je ocenjeno, predstavlja direktni uticaj ministra na operativnu nezavisnost i rad policije, jer ministar direktno utiče na izbor kadrova za sve rukovodioce, iako je to u nadležnosti Sektora za ljudske resurse.

Zakonom propisan način jeste karijerni razvoj koji je ostao mrtvo slovo na papiru, a inače
podrazumeva napredovanje na osnovu rezultata rada i stečenih kompetencija zaposlenih.

Donošenjem novog akta o sistematizaciji nastavlja se sa negativnom praksom partijskog postavljanja poslušnih kadrova, koji se biraju „po principu kronizma, nepotizma i lobiranja, a ne na zakonom propisan način“, tvrde iz Strukovnog udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“.

Predlozi i saglasnosti ministra, po njihovoj oceni, ne mogu imati pravno dejstvo u postupku raspoređivanja zaposlenih prilikom donošenja ili izmene akta o sistematizaciji samo po sebi, već je to pravo propisano službi za upravljanje kadrovima.

Takvim vidom mešanja političara u rad struke narušava se nezavisnost i autonomija policije, što je potvrdila i Evropska komisija, koja je u godišnjem izveštaju odredila kao prioriteti upravo operativnu nezavisnost policije i osiguranje operativne autonimije policije, ističe Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari