Udruženje porodica kosmetskih stradalnika: Čuvamo uspomenu na žrtve bezumlja 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika saopštila je povodom 22. godišnjice od prvog masovnog kidnapovanja nealbanskog stanovništva na Kosovu da čuva uspomenu na „žrtve bezumlja“.

„Želimo da podsetimo domaću i međunarodnu javnost da se prvo organizovano, masovno kidnapovanje srpskih civila na Kosovu i Metohiji od strane takozvane Oslobodilačke vojske Кosova (OVK) dogodilo 22. i 23. aprila 1998. godine. Već u maju i junu, kidnapovani su belaćevački rudari, a mesec dana kasnije na red dolazi Orahovac, Velika Hoča… i pošast se poput sadašnje pandemije, proširila na sve sredine na Kosovu i Metohiji gde su Srbi živeli“, navodi se današnjem u saopštenju.

Navodi se da je na Kosovu, dok je Srbija bila prisutna u punom kapacitetu, pre 22 godine kidnapovalo ili ubijeno sedmoro Srba kod Dečana, a otmice su počele u selima Gornji Ratiš i Dašinovac.

„Uz njihove porodice, koje se sa neprolaznim bolom i setom sećaju Vukosave Marković (62), Darinke Кovač (67), Milice Radunović (61), Milke Vlahović (66), Milovana Vlahovića (64), Miloša Radunovića (61) i Slobodana Radoševića (56), Udruženje svake godine obeležavajući godišnjicu ovog zločina, čuva uspomenu na njih“, dodaje se u saopštenju.

Naglašavaju da ni do danas tela nekih od njih nisu pronađena, iako se pouzdano zna da su svi ubijeni „na vrlo svirep i okrutan način“.

„Ove nevine ljude ubili su pripadnici OVK, u „operativnoj zoni“ koju je kontrolisao (bivši kosovkski premijer) Ramuš Haradinaj. Svi zapadni centri moći su ih u to vreme, tretirali i nazivali terorističkom organizacijom“, podseća udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari